Opera reggelire

Áriára sok helyen számít az ember, de egy hétvégi kuponbeváltási lázban égő plázában biztosan nem.

Ország-világPalágyi Edit2017. 11. 23. csütörtök2017. 11. 23.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Opera reggelire Fotó: Gal Gabor +36303330726


Az Egri Kamaraopera Fesztivál egyik színfoltja egy villámcsődület (angolul flashmob) volt: előbb egy lefektetett nagybőgőt láttak a vásárolgatók, majd egy hangszerrel sétálóhölgyet, végül előkerült a karmesteri pálca, és felcsendült egy vidám nyitány. Tud valaki esetleg énekelni? – kérdezte a nézősereget Szabó Sipos Máté karnagy, s akadt is egy hölgy, aki dalra fakadt. „Mily csodás varázsital, mely minden bánat ellen jó” – hangzott fel Donizetti Szerelmi bájital című operájának áriája, s perszekiderült, valódi operaénekest hallunk, nem a plázázók egyikét. A meglepetéskoncert is bizonyította: sokan élvezettel hallgatják, ha házhoz megy a muzsika.

A fesztivál szándékoltan tágra nyitotta a műfajok kapuit. A házasulni vágyó öreg patikus és ifjú neje viszontagságaival Donizetti A csengő című vígoperája szórakoztatta a nézőket. A programba belefért egy performance is, a Koponyaalapi törés. Az egri Harlekin Bábszínház báboperában adta elő a Kocsonya Mihály házasságát,az Eszterházy Egyetemen pedig egy modern témát is bemutattak, a Kreatív kapcsolatok című kamaraoperát.

Az egyik fesztiválprogram jóvoltából a zenekedvelők együtt reggelizhettek többek közt Szabó Sipos Mátéval, aki korábban a Magyar Állami Operaház karigazgatója volt, most pedig a debreceni Csokonai Színház operatagozatának vezetője. Nem mellesleg az Egri Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, így sokat tett azért, hogy az egriek megszeressék a klasszikus zenét. Ma a színházakból a spórolós okán „kihaltak” a zenészek, de régen a színház és a zene együtt járt. Hajdan egy opera bemutatója többnapos eseménnyé dagadt, a szünetekben evett-ivott a nagyérdemű – tudhattuk meg tőle. A karmester egyik „missziója”, hogy a vidékiek is közel kerüljenek e műfajhoz. Debrecenben például tematikus koncerteket tartanak, továbbáegy előadásban párosították a kortárs és a barokk operát. Szabó Sipos így fogalmazott: „Ha mindennap rossz popzenét kell hallgatnunk, előbb-utóbb megszokjuk, mondván, ez van. Nem lehet mindenki operarajongó, de az a célunk, hogy ne az elit kultúra része legyen e műfaj, hanem a fiatalok is hozzáférjenek.”
 

Ezek is érdekelhetnek