Szívből jövő szolgálat

Immár húsz éve, hogy 1997 őszén megalakult a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete, összefogva öt megye – Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest – falu- és tanyagondnokait, a falugondnoki szolgálat fejlesztéséért tevékenykedő polgármestereket, jegyzőket, önkormányzati szakembereket, önkéntes segítőket.

Ország-világDulai Sándor2017. 11. 02. csütörtök2017. 11. 02.
Szívből jövő szolgálat

Tizennégy szolgálattal indultak, ma pedig a térség 174 településén 264 falu- és tanyagondnokság működik.

A kis falvak és a tanyavilág éltetői ők. Bevásárolnak a boltban és hozzák az ebédet, gyógyszert, postát, orvoshoz viszik az idős, beteg embereket, iskolába, óvodába a gyerekeket. Intézik az ügyeket a hivatalokban, vizet húznak a kútból és fát vágnak, ha kell – egyszóval igazi mindenesek. S hitet adnak sokaknak, hogy tartsanak ki abban a világban – bármilyen nehéz sokszor –, ahová a múlt, a gyökerek kötik őket. Mert nem maradnak magukra, nincsenek egyedül.

Az évfordulót szakmai konferenciával ünnepelte a Csörszné Zelenák Katalin és Bálint László vezette egyesület október 13-án Csólyospáloson. Sokan köszöntötték őket, akik a munkájukat segítik. Megemlékeztek Kemény Bertalanról, aki a nyolcvanas évek közepén a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet munkatársaként először vetette föl: a rengeteg gonddal küszködő, fogyatkozó lélekszámú kistelepüléseken szükség volna falu- és tanyagondnoki szolgálatra. Kemény Bertalan – aki szerint a vidéknek nemcsak „népességmegtartó képességre”, hanem „képességmegtartó népességre” is szüksége van – sajnos már tíz éve nem él, de álma megvalósult: amit „a dűlőutak angyalai” – ahogyan egyik homokháti olvasónk nevezte őket – cselekszenek, az valóban szívből jövő szolgálat, és nem csak „szolgáltatás”.

Hála és köszönet érte! S kívánunk nekik mi is további hasznos, eredményes embermentő munkát, sok „lélekmarasztaló” sikert – az elkövetkező sokszor húsz évre!

Ezek is érdekelhetnek