Tovább élnek a tehetősek

Hiába élnek egy országban, nem számíthatnak azonos élethosszra az elmúlt években született magyar gyerekek.

Ország-világMunkatársunktól2017. 11. 21. kedd2017. 11. 21.
Tovább élnek a tehetősek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint várhatóan a gazdagabb régiókban születő kicsik érik el a legöregebb kort: majdnem egy évtizeddel élnek tovább a fővárosi és a nyugat-magyarországi lánycsecsemők, mint a kisfiúk, akik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vagy Komárom-Esztergom megyében születnek. A Megyék, régiók statisztikai zsebkönyve, 2016 című KSH-kiadványra a HVG hívta fel a figyelmet, az adatok pedig nem adnak okot örömre. A bölcsődés lányok Budapesten és a Kisalföldön például várhatóan körülbelül 80 évig élnek majd, míg Miskolc és Tatabánya környékén a kisfiúk körülbelül mindössze 70 évig.

A lányok és fiúk várható élettartama között már évtizedek óta egyre nagyobb a különbség, az azonos nemű kicsik közt nincs ekkora eltérés.

Az országos átlagnál gyorsabban javultak az élettartami kilátások Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (4 évvel). Ugyanakkor meglepő adat, hogy a gazdaságilag fejlett Komárom-Esztergom megye az utolsó előtti a fiúcsecsemők élettartam-kilátásai tekintetében – ezek 3 évvel maradnak el a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyei fiúkétól.
 

Ezek is érdekelhetnek