Utolsó pillanatban

Megkezdődött a szombathelyi Járdányi Paulovics Romkertben található mozaik megmentése. Mindemellett 1,2 milliárd forintot kapott a város arra, hogy a mozaik fölé védőépületet emeljenek.

Ország-világKupi Györgyi2017. 11. 09. csütörtök2017. 11. 09.

Kép: Szombathely, 2017. október 18. Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római kori mozaikja a szombathelyi Járdányi Paulovics István Romkertben 2017. október 18-án. Több mint 1,2 milliárd forintos uniós támogatással építenek új védőépületet a mozaik fölé a tervek szerint 2020 tavaszára. MTI Fotó: Varga György, Fotó: Varga György

Utolsó pillanatban
Szombathely, 2017. október 18. Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római kori mozaikja a szombathelyi Járdányi Paulovics István Romkertben 2017. október 18-án. Több mint 1,2 milliárd forintos uniós támogatással építenek új védőépületet a mozaik fölé a tervek szerint 2020 tavaszára. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György

A felújítás fontosságát jelzi: „Százmilliókért kellene az unió kapuján dörömbölni a mozaik megmentése érdekében” – hangzott el egy előadáson tizenkét éve. Most végre megkezdik a munkát. A mozaik Savaria tartományi székhely helytartói palotájának auláját díszítette a IV. században, a múlt század '30-as éveiben tárták fel. Az 1940-es években Lux Kálmán terve alapján építettek fölé egy védőépületet, ám ez a későbbi korszerűsítések ellenére sem óvta meg az algák és gombák, valamint a nedvesség és a fagy kártételétől Pannónia legnagyobb alapterületű mozaikpadlóját.

Az uniós pénz megérkezett, 1,2 milliárd forintról írt alá szerződést a város és a pénzt folyósító államkincstár. A mozaik restaurálására és a romkert rekonstrukciójának előkészítésére az állam 320 millió forintot biztosított. A Nemzeti Múzeum régészei a teljes mozaikmezőt lefényképezik, megtisztítják, egy négyzetméternél nagyobb darabokban fölszedik, restaurálják.

A munka néhány hete kezdődött. Akkor Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója kérdésünkre, hogy mikor kerül vissza a mozaik, még nem tudott pontos választ adni. A most aláírt támogatási szerződés szerint viszont 2019. végére elkészül a védőépület. Hogy pontosan milyen lesz, még nem tudni, de a műemléki építészeti tanácsadó testület a romkert rekonstrukciójának koncepciótervére áldását adta, akárcsak a szombathelyi közgyűlés. Ennek alapján a csaknem ötvenszer húsz méter alapterületű helytartói palota tömegét érzékeltető, de a területet ma uraló barokk egyházi épületekhez illeszkedő, jelentős részben üveg épületre számíthatnak a szombathelyiek.

Ezek is érdekelhetnek