Vége a rémálomnak?

Nemsokára éjjel-nappal át lehet kelni a kibővített Bácsalmás–Bajmok határátkelőhelyen, Bácsszentgyörgynél átadják a nyolcadik átkelőt is a magyar–szerb határon.

Ország-világTanács István2017. 11. 23. csütörtök2017. 11. 23.

Kép: Tompa Szerb magyar határátkelő határ

Vége a rémálomnak?
Tompa Szerb magyar határátkelő határ

Nyáron vagy nagy ünnepek környékén rémálom az átkelés a magyar–szerb határon. Olyankor órákat kell várni a Röszke–Horgos autópálya-határátkelőnél, ahol a legtöbb vendégmunkás akar belépni Szerbiába. Sorok állnak a tompai, a régi röszkei, a tiszaszigeti és az ásotthalmi átkelőknél is. A magyar hatóságok éppen a napokban állították vissza a szisztematikus határellenőrzést, ami azt jelenti, hogy az uniós polgárokat is kötelezően ellenőrizni kell az Európai Unió külső határain. Ez még a kevésbé forgalmas időszakokban is torlódást eredményez.

Javulást várnak attól, hogy kibővítik a Bácsalmás–Bajmok határátkelőt, amely utána éjjel-nappal nyitva tart, és autóbuszok is korlátozás nélkül átkelhetnek rajta. A teherforgalom viszont a bővítés után sem veheti igénybe. Jelenleg mindössze hét helyen lehet legálisan átkelni a 164 kilométeres magyar–szerb határon, ezek közül is mindössze három – Röszkén, Tompán és Hercegszántón – nem zár be éjszakára.

Talán már ez év végére elkészül Bácsszentgyörgy és Rastina (Hadikfalva) között a nyolcadik átkelőhely. Mivel sok vajdasági lakos megszerezte a magyar állampolgárságot, sokan járnak Nyugat-Európába dolgozni.

A Bácskatopolya felé lakóknak a legrövidebb út Bácsalmáson át vezet Bécs felé. Javítja a helyzetet, hogy 2019-re elkészül a Szabadkát délről elkerülő út, így a Tompán és Bácsalmáson átkelőknek nem kell keresztülautózniuk a városon.

Ugyanakkor Bácsalmásról és Bácsszentgyörgyről hosszú és rossz utak vezetnek a magyar autópályákig. Pontos átadási határidő nincs. Lehet, hogy a választás miatt felgyorsul a munka, de óvatosságra int, hogy korábbi tervek szerint már évek óta működniük kellene ezeknek az átkelőknek.
 

Ezek is érdekelhetnek