Veszélyes módosító

Tragédiától óvnak, a törvény visszavonását követelik a kéményseprők. A szakma képviselői a múlt hétfőn demonstrációt tartottak a Kossuth téren. A tüntetés ritkán látott ellenzéki összefogást eredményezett.

Ország-világHardi Judit2017. 11. 06. hétfő2017. 11. 06.

Kép: Budapest, 2017. október 30. Résztvevők a Kéményseprők Országos Szakszervezetének demonstrációján Budapesten, a Kossuth téren 2017. október 30-án. A tüntetők a családi házak számára kötelező kéményseprés megszüntetéséről szóló törvényjavaslat visszavonását követelték. MTI Fotó: Máthé Zoltán, Fotó: Máthé Zoltán

Veszélyes módosító
Budapest, 2017. október 30. Résztvevők a Kéményseprők Országos Szakszervezetének demonstrációján Budapesten, a Kossuth téren 2017. október 30-án. A tüntetők a családi házak számára kötelező kéményseprés megszüntetéséről szóló törvényjavaslat visszavonását követelték. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

Mint ahogy lapunkban többször megírtuk, tragédiák sorához vezethet, ha a kormány elfogadja a családi házak számára kötelező kéményseprés megszüntetéséről szóló törvényét. A kéményseprők erre többször is felhívták már a figyelmet, hétfőn körülbelül 60-70-en vonultak fel a Parlament előtt.

Pártfogókra leltek az ellenzékben, de Áder János köztársasági elnökben is – ha értelmezhetjük állásfoglalásnak, hogy az elnök már visszaküldte egyszer a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, jelezve, annak újra átgondolásra van szüksége, a lazítás életveszélyes lehet. Az eset súlyosságát jelzi, hogy a kéményseprők mellett kiálltak a mentők és a tűzoltók is. A Magyarországi Mentődolgozók Szakszervezetének elnöke emlékeztetett, tavaly a fűtési szezonban 28-an vesztették életüket szén-monoxidmérgezés miatt.

A tüntetők mellett voltak az ellenzéki képviselők is: az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd képviselői nem győzték hangsúlyozni, károsnak tartják a törvényjavaslatot. Többen megjegyezték, a törvénnyel csak azt ismeri el a Fidesz, hogy a katasztrófavédelem nem tudta ellátni a feladatot, megoldás helyett azonban inkább a kötelező kéményseprést szüntetik meg, ezrek életét sodorva ezzel veszélybe.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a demonstráció végén jelezte, a jövőben is mindent meg fognak tenni szakmájuk megmentéséért, hiszen gyermekeink, unokáink jövője a tét.

A törvényről kedden szavazott a parlament, a Fidesz és a KDNP képviselői – az államfői és szakmai kérés ellenére – újra elfogadták a törvénymódosítást.

Az eddigi szabály szerint azokban a családi házakban, ahol szénnel vagy fával fűtenek, évente ellenőriztek a kéményseprők, ahol gázzal melegítik a szobákat, ott kétévente nézték meg a kéményt. Most már csak akkor mennek, ha a tulaj hívja őket. - diju

Ezek is érdekelhetnek