Benn a farkas

Miközben az új osztrák kormány letette az esküt, Bécsben kilenc tüntetést tartottak egyidejűleg, így tiltakozva az ellen, hogy szélsőjobboldali párt került az új kabinetbe az Osztrák Szabadságpárt színeiben.

Ország-világMarkos Mária2017. 12. 23. szombat2017. 12. 23.

Kép: Austrian President Alexander Van der Bellen (R), Austrian Chancellor of the conservative People's Party (OeVP) Sebastian Kurz (C) and vice-chancellor of the far-right Freedom Party (FPOe) Christian Strache attend the inauguration ceremony of the new Austrian government at the Hofburg in Vienna, Austria, on December 18, 2017. Austria's president swore in Sebastian Kurz as head of a new coalition government involving Kurz's conservatives and the far-right, capping a year of successes for Europe's nationalists. / AFP PHOTO / APA / ROLAND SCHLAGER / Austria OUT, Fotó: ROLAND SCHLAGER

Benn a farkas
Austrian President Alexander Van der Bellen (R), Austrian Chancellor of the conservative People's Party (OeVP) Sebastian Kurz (C) and vice-chancellor of the far-right Freedom Party (FPOe) Christian Strache attend the inauguration ceremony of the new Austrian government at the Hofburg in Vienna, Austria, on December 18, 2017. Austria's president swore in Sebastian Kurz as head of a new coalition government involving Kurz's conservatives and the far-right, capping a year of successes for Europe's nationalists. / AFP PHOTO / APA / ROLAND SCHLAGER / Austria OUT
Fotó: ROLAND SCHLAGER

Az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető új kancellárnak két hónap alatt sikerült felállítania az új kormányt.

Sebastian Kurz (középen) és az egykor a második világháború után a náci párt tagjaiból alakult nacionalista tömörülés, az Osztrák Szabadságpárt vezetőjével, Heinz- Christian Strachéval (balról) az élen felálló kormánynak – a kancellárral együtt – tizennégy minisztere és két, tárcával rendelkező államtitkára van. Ezzel Ausztria vált az egyetlen nyugat-európai országgá, ahol a szélsőjobb markánsan van jelen a kormányzásban.

A 31 éves Kurz pedig a legfiatalabb európai kormányfő lett. A tüntetők kilenc különböző felvonulást jelentettek be Bécsben, és rendőrségi becslések szerint az ünnepek előtt nagyjából ötezren vonultak a főváros utcáira.

A koalíciós szerződésben a két párt megállapodott az illegális bevándorlás korlátozásában és a visszautasított menedékkérők kitoloncolásának felgyorsításában, de hangsúlyozta az Európai Unió iránti elköteleződését. „Ez két párt koalíciója, amely aktívan formálni akarja Európát" – nyilatkozta Kurz. A Szabadságpárt által támogatott, az unió elhagyásáról szóló referendum kiírását viszont határozottan elutasította.

Az európai ügyekkel kapcsolatos kormányzati hatáskörök Kurz kancelláriájához fognak tartozni, a külügyminiszteri posztot pedig Karin Kneissl Közel-Kelet-szakértő tölti be. A Szabadságpárt több kulcspozíció fölött őrködik majd, többek közt a belügyi és a védelmi tárca tartozik hozzá. Nem ez az első alkalom, hogy a szélsőjobboldali párt az osztrák kormánykoalícióba jutott. Legutóbb 2000 és 2005 között került kormányba az FPÖ Jörg Haider vezetésével, hatalmas nemzetközi felháborodást és felbolydulást váltva ki, Európaszerte tiltakozásképpen a bilaterális diplomáciai kapcsolatok befagyasztása és számos szankció övezte az osztrák belpolitikának ezt az ellentmondásos időszakát. Ezt megelőzendő Strache számos lépést tett annak érdekében, hogy pártját kedvezőbb színben tüntesse fel, többek között felfüggesztette az antiszemita megjegyzésekkel babérokra törő párttagokat, így az egyik, októberben náci karlendítéssel köszönő, hatalmas botrányt kavaró önkormányzati képviselőt is.
 

Ezek is érdekelhetnek