Bosznia véget nem érő háborúja

Huszonkét évvel a délszláv háború boszniai szakaszát lezáró daytoni egyezmény után a hágai Nemzetközi Törvényszék életfogytiglanra ítélte – a szarajevói ostromot vezénylő és a srebrenicai népirtást elrendelő - Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát. Az 1995-ös szerződés nyomán felosztott Bosznia-Hercegovina számára azonban sem az idő, sem az igazságszolgáltatás nem hozza el a békét.

Ország-világLator Anna2017. 12. 09. szombat2017. 12. 09.

Kép: Former Bosnian Serb commander Ratko Mladic (2ndR) enters the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), on November 22, 2017, to hear the verdict in his genocide trial. Dubbed "The Butcher of Bosnia," Mladic's trial is the last before the ICTY, and the judgement has been long awaited by tens of thousands of victims across the bitterly-divided region, seeking to close a chapter in the brutal 1990s Balkans conflicts. / AFP PHOTO / POOL / Peter Dejong, Fotó: PETER DEJONG

775061832
Former Bosnian Serb commander Ratko Mladic (2ndR) enters the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), on November 22, 2017, to hear the verdict in his genocide trial. Dubbed "The Butcher of Bosnia," Mladic's trial is the last before the ICTY, and the judgement has been long awaited by tens of thousands of victims across the bitterly-divided region, seeking to close a chapter in the brutal 1990s Balkans conflicts. / AFP PHOTO / POOL / Peter Dejong
Fotó: PETER DEJONG

Az elmúlt hetekben nagy sajtóvisszhangot keltett Milorad Dodic boszniai szerb elnök beszéde, amelyben egyértelműen kijelenti, hogy a Szerb Köztársaság türelmesen megvárja a megfelelő pillanatot, hogy elszakadjon Bosznia-Hercegovinától. Dodic tervei nem érték váratlanul a térség lakóit és a nemzetközi közösséget, hiszen korábban a kiválásról szóló népszavazás is szóba került, amelyet egyelőre elhalasztottak. Mindez azt jelenti, hogy Dodic az 1992 és 1995 között zajló, 100 ezer – főként bosnyák - halálos áldozatot követelő háborút lezáró daytoni békeszerződésben foglaltakkal megy szembe. 

Eközben Bosznia lakóinak együttélésében még mindig a háború feldolgozásának hiánya jelenti az egyik legfőbb kihívást. A Szerb Köztársaság területén szinte csak a boszniai szerb hadsereg elesett katonáiról szóló emléktáblákat találni, alig akad olyan, amely a bosnyákok szenvedéseinek állítana emléket. Ebben az országrészben betiltották a srebrenicai mészárlást és Szarajevó ostromát oktató tankönyvek használatát is. Helyi szervezetek - sok esetben szerb résztvevőkkel - már évek óta dolgoznak azon, hogy párbeszéd induljon a kilencvenes évek elején történt széleskörű atrocitásokról, gyilkosságokról, nemi erőszakról, etnikai tisztogatásról és népirtásról. Céljuk, hogy feloldják azt a tabut, ami elválasztja egy ország vagy egy város lakóit egymástól. A vázolt politikai viszonyok között azonban erősödik a nacionalizmus, ami megosztja a társadalmat, a háborúval kapcsolatban pedig még mindig a tagadás és az elhallgatás az uralkodó hozzáállás. Jól példázza ezt a boszniai Visegradon található Vilina Vlas Hotel, ahol a háború alatt több tucat nőt tartottak fogva és erőszakoltak meg, ma mégsem található egyetlen apró emléktábla sem az áldozatokról, a wellness hotel szolgáltatásait pedig továbbra is zavartalanul élvezik a helybéliek. 

Ratko Mladicot évtizedekkel a háború után életfogytiglani börtönre ítélték. Ez hoz némi megnyugvást a boszniaiak számára - hogy a bűnösök végül így vagy úgy, de börtönben végzik -, a döntést azonban még a bosnyákok sem tudják egyöntetűen üdvözölni, hiszen nem pótolja veszteségeiket. A Mladic elleni ítélet fontos és példaértékű, ugyanakkor más elkövetők sok esetben büntetlenek, és így az áldozatok és hozzátartozóik elégtétel nélkül maradtak. Előfordul az is, hogy a túlélőknek saját városuk utcáján kell nap mint nap szembenézniük a már szabadult elkövetőikkel. A felelősségre vonás folyamata (akár a hágai Nemzetközi Bíróságon, akár a helyi bíróságokon) pedig gyakorlatilag nincs benne a közbeszédben, nem közvetítik a televízió- és rádiócsatornák, noha szintén fontos szerepe lenne a diskurzus kialakításában. 

A jelenlegi boszniai szerb elnök, Milorad Dodik álláspontja szerint azonban - az egykor Szarajevót ostromló, valamint több ezer férfi és fiú kiirtását elrendelő - Ratko Mladic elleni ítélet „szégyenteljes”, a hágai Nemzetközi Törvényszék működése pedig egyoldalú, mert „semmibe veszi a szerb áldozatokat”. Dodik szerint továbbá Bosznia-Hercegovina mesterségesen konstruált, és az általa vezetett szerb többségű országrésznek, valamint Koszovó északi részének Szerbiával kellene egységet alkotnia. Ezzel pedig vissza is érkeztünk a Szlobodan Milosevics egykori szerb és jugoszláv államfő által 1989-ben vázolt nagyszerb eszméhez, amely gyújtópontja volt Jugoszlávia konfliktusainak.  


Lator Anna, Szarajevó

Ezek is érdekelhetnek