Brexit-epizódok

-

Ország-világM. M.2017. 12. 08. péntek2017. 12. 08.
Brexit-epizódok

TARTOZIK-KÖVETEL
A Brexit-tárgyalások három fő kérdése továbbra is a Brexit-számla, az ír–északír határ ügye valamint az uniós és brit állampolgárok jogainak tisztázása. A három feltételből a pénzügyi rendezés tűnt a legkeményebb kérdésnek. A Financial Times értesülései szerint a britek teljesen megadták magukat az EU-nak. Az EU nagyjából 60 milliárd eurónyi pénzt szeretett volna behajtani a londoni kormányon, ami nagyrészt a 2020-ig tartó többéves uniós költségvetés britekre eső maradékából jött össze, s ebből a lap értesülése szerint 45-55 milliárd eurót már levontak belőle a briteknek visszajáró pénzből.


HATÁROK KÖZÖTT
A tárgyalásokon való továbblépés egyik feltétele az, hogy az EU-csúcsig érdemi haladás történjen Észak-Írország és az Ír Köztársaság csaknem 500 kilométeres szárazföldi határának ellenőrzése ügyében. A brit parlament alsóházának összpárti Brexit-bizottsága éppen pénteken ismertetett tanulmányában kiemelte, hogy mivel a brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, egyelőre nem egyértelmű, hogyan lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását, ugyanis Írország és Észak-Írország határa lesz az Európai Unió és az Egyesült Királyság vámhatára.


PRÓ ÉS KONTRA
Miért kellene a családomnak és másoknak még többet szenvednie? Ezzel a kérdéssel érvelt Nigel Farage, a Brexittel történelmet író korábbi UKIP-vezér, hogy miért nem mond le az uniós nyugdíjáról. Farage az Európai Parlament képviselőjeként évente 73 ezer fontra, azaz nagyjából 26 millió forintra jogosult, ha nyugdíjba vonul. A politikus azóta sem nyugszik: segítette már jó tanáccsal Donald Trump amerikai elnököt az elnökválasztási kampány idején, nyáron a Magyar Időknek adott interjújában azt üzente Orbán Viktornak, lépjen ki az EU-ból, újabban a Trump-párti amerikai tévécsatornánál, a Foxnál vállal állást.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek