Egy korszak vége

Harminc-negyven esztendeje még 300 millió, ma már évente 10 millió: ennyi visszaváltható szódapatront vásárolnak a magyarok.

Ország-világhj2017. 12. 14. csütörtök2017. 12. 14.

Fotó: Draskovics Adam

Egy korszak vége Fotó: Draskovics Adam

A piaci esés tehát látványos – és a buborékos ásványvizek térnyerését látva nem is meglepő –, mégis sokan sajnálkozhatnak január elsején: jövőre ugyanis már nem gyártanak visszaváltható patronokat. Mindezt a gyártó Liss Kft. jelentette be, hozzátéve, visszaváltható helyett lesz eldobható patron. Jóval drágábban. Most ugyanis egy tízdarabos doboz 300-400 forintba kerül, jövőre ugyanezért 1000- 1250 forintot fizethetünk.

A cég hosszú ideje készül a váltásra: Érdi Zoltán stratégiai vezető a hvg.hu-nak elmondta, tizenöt éve van napirenden a technológiai váltás, de igyekeztek minél inkább kitolni ezt az időt. Honlapjukon írnak az új patronokról is. Ígérik, biztonságosabb zárású lesz, ezért hosszabb, 5 éves lehet a minőség megőrzésének ideje.

Az otthon készített buborékos vizet nem véletlenül választották még idén is tízezrek: fémes íze utánozhatatlan, és az sem vita tárgya, mennyire más a szifonos vízzel készített szörp vagy fröccs. Nekik marad a drágább megoldás, a palackozott szénsavas ásványvíz, illetve az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, szódavízkészítő gépek.

Ezek is érdekelhetnek