Elmagyarázó - Vigyázat, tolvajok!

Tolvajok mindig voltak, lesznek is, nincs ez így másként karácsony idején sem. A legtöbben még ma is sok készpénzzel indulnak ajándékvásárlásra, ám egyre többen fizetnek bankkártyával vagy rendelnek csomagot az interneten. Ha odafigyelünk az értékeinkre, és vigyázunk az adatainkra, megnehezíthetjük a tolvajok dolgát. Néhány tipp a vásárláshoz.

Ország-világMunkatársunktól2017. 12. 14. csütörtök2017. 12. 14.
Elmagyarázó - Vigyázat, tolvajok!

Készpénz:
- Ha csak nagy címletünk van, érdemes hangosan kimondani vagy megkérdezni az eladót, hogy fizethetek húszezressel? Ezzel többnyire elkerülhetjük azt a későbbi vitát, hogy valójában hány forintos bankjegyet adtunk át, vagy hogy összetévesztették a kétezer forintossal.
- A pénztárcát minden esetben becipzározható, begombolható zsebben tartsuk. A rendőrség tapasztalata az, hogy nagyon sok férfi még mindig hanyagul a farvagy a zakója zsebébe teszi a tárcát, ahonnan könnyen kilopható.
- A tolvajok kedvelt trükkje, hogy elejtenek egy papírpénzt a bevásárlókocsiját toló vevő mögött, majd azt mondják neki, hogy kiesett a pénze. Amikor a vevő megfordul, hogy megnézze, a tolvaj segítője kikapja a bevásárlókocsi elejébe tett táskát. Ezért a táska mindig legyen a vállunkon.
- Minden esetben őrizzük meg a számlát! Ez nem csak a garanciához, reklamáláshoz szükséges, hanem az olyan helyzetek elkerüléséhez is, amikor készpénzes vásárlásunk után a tolvaj kiveszi a kukából a kidobott számlát, majd biztonsági őrt hív, és a számlával bizonygatja, hogy mi vagyunk azok, akik elvittük a csomagját, amíg ő elfordult egy pillanatra. Bankkártya:
- Ha érintős a kártya, amivel 5000 Ft alatt PIN-kód megadása nélkül fizethetünk, érdemes alacsony összegre állítani a vásárolható limitet. Így, ha elhagyjuk is a kártyát (érdemes azonnal letiltani), különösen nagy kár nem ér minket. A vásárlásról mindig kérjünk SMS-t a telefonunkra, így látjuk, hol garázdálkodnak a pénzünkkel, és a tolvaj is könnyebben elfogható.
- A PIN-kódot mindig úgy üssük be, hogy senki ne lássa, és ne bízzuk még az eladóra sem, mondván, nem látjuk jól a konzolt.

Ezek is érdekelhetnek