Elvben ellenezzük

A magyarok 86 százaléka széles körű problémának tartja a hazai korrupciót. A lakosság 58 százaléka szerint jelenleg korruptabb Magyarország, mint három évvel ezelőtt, és ezzel dobogós helyen végeztünk. A második helyen a spanyolok (63), az első helyen pedig a ciprusiak (68) állnak.

Ország-világBiczó Henriett2017. 12. 19. kedd2017. 12. 19.
Elvben ellenezzük

Lengyelországban a megkérdezetteknek csupán 15 százaléka gondolja úgy, hogy romlott a helyzet – derül ki az Európai Bizottság korrupcióval foglalkozó legújabb felméréséből, az Eurobarométerből. Persze az intézményesített korrupcióhoz az állampolgárok „jóváhagyása” is szükséges. Mennyire tartjuk elfogadhatónak, hogy a közigazgatásban vagy közszolgáltatásokkal kapcsolatos eljárás során ajándékot vagy pénzt adjunk? A válaszolók 10 százaléka szerint mindig, 50 százalékuk pedig időnként elfogadhatónak tartja, ezzel az első helyen végeztünk az összes vizsgált ország közül. A pénz esetében ezek az arányok 3 és 40 százalék, a szívességnél pedig 11 és 48.

A kutatás szerint a magyarok mindössze 35 százaléka tartja elfogadhatatlannak a korrupciót, ezzel az utolsó előtti helyen végeztünk (az utolsó Litvánia 34 százalékkal). Az uniós átlag egyébként 70 százalék, az első helyen álló Finnországnál pedig 84. Jóval közelebb esünk az uniós átlaghoz, amikor arról van szó, hogy van-e saját korrupciós tapasztalatunk: a magyarok 26 százalékának igen, az EU-s átlag 25 százalék. Fontos azonban, hogy ez az eredmény hét százalékponttal rosszabb a korábbi felméréshez képest. Ebben a tekintetben a románoknál a legrosszabb (68 százalék), a dánoknál és a hollandoknál (4) a legjobb a helyzet. 

Ezek is érdekelhetnek