Háromkirályok ünnepe

A karácsonyi ünnepkör régóta népszerű hagyománya a betlehemezés, a pásztorok és háromkirályok látogatása a megszületett kisdednél. A néprajzkutatók szerint az első magyar nyelvű szöveg a XVII. századból származik. A Kárpát-medencében változatosan maradt fenn ez a népszokás.

Ország-világHajós2017. 12. 05. kedd2017. 12. 05.
Háromkirályok ünnepe

A jellegzetes házról házra járást, az érdekes sokszínűséget idézi meg december 8–10. között a XXVII. debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozó. Bár a jelentkezések lapzártánkkor még nem zárultak le, az már biztos, hogy 22 csoport (gyerekek, felnőttek egyaránt), mintegy háromszáz résztvevő érkezik a Kárpát-medencéből – a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból és az anyaországból –, hogy autentikus betlehemi játékokat mutasson be. A legidősebb betlehemes 85, a legfiatalabb 6 éves. December 8-án az ünnepélyes megnyitón mindannyian felvonulnak a Nagytemplom lábához, a szabadtérre.

A három nap alatt a debreceni rendezvényeken, könyvtárakban, közösségi tereken, templomokban is találkozhatunk a csoportokkal.

A belvárosi közösségi házban egymás után lépnek fel a betlehemesek, akik ezután szakmai értékelést kapnak. Az eseménysorozat konferenciával zárul.

A rendezők azt szeretnék, hogy a helyi néptáncos körök „örökbe fogadják” és ápolják a betlehemezést.

Ezek is érdekelhetnek