Hírmorzsák

-

Ország-világ2017. 12. 23. szombat2017. 12. 23.
Hírmorzsák


RITKA KEGY
Egy mumifikált emberi fejet ajándékozott Ferenc pápa az ecuadori elnöknek dél-amerikai látogatásakor. Az indián harcos koponyáját 1925-ben hozta el egy keresztény hittérítő az Amazonas-medencéből, és mostanáig a vatikáni múzeumban őrizték. A levágott fej a legbefolyásosabb kisebbségnek számító shuar indián törzs trófeája volt.

HOL A STUKKER?
A szlovákiai Paróca polgármestere akár három évre is börtönbe kerülhet, mivel nem tetszett neki, hogy nem akarják kiszolgálni a kocsmában. Pavel Lenhárd már ittasan érkezett egy losonci vendéglőbe, de nem szolgálták ki, mert épp zárni készültek. A polgármester kigombolta a kabátját, és elővette a pisztolyát, majd miután kitessékelték, a levegőbe lőtt. Garázdaság miatt indítottak ellene eljárást.

116 éves
korában elhunyt Európa legidősebb embere, Ana Vela Rubio egy barcelonai nyugdíjasotthonban. Az asszony nemcsak Spanyolország valaha élt legidősebb lakosa, hanem Európa és a világ harmadik legidősebb embere volt. A listát az 1900. augusztus 4-én született japán Tadzsima Nabi vezeti. A zöldségesként, majd varrónőként dolgozó Anának három gyermeke született. Élettársához sohasem ment feleségül, mert szülei ellenezték kapcsolatukat. Az asszony túlélte három gyermekét.

RIASZTÓ JEL
Emelkedett a munkájuk miatt megölt újságírók száma, az idén legkevesebb 65-en haltak meg, a tavalyi 57 után – ismertette Berlinben jelentését a Riporterek Határok Nélkül szervezet. A megölt újságírók között 10 nő volt, ez a duplája a tavalyinak. A szűk többség, 35 ember háborús övezetben, 30 pedig hivatalosan békés területen veszítette életét, például Mexikóban, ahol korrupciós ügyeket vagy szervezett bűnözői csoportok tevékenységét vizsgáltak.

VONATSZERENCSÉTLENSÉG
Legkevesebb három ember meghalt a Washington államban található DuPont városánál, az Egyesült Államokban, ahol kisiklott egy vasúti szerelvény, és a kocsik az útra zuhantak. A vonat óránkénti 130 kilométeres sebességgel haladt, az autópálya fölötti íven viszont a megengedett sebesség alig 50 kilométer óránként.

Ezek is érdekelhetnek