Leonardo aranyáron

A XX. századi és kortárs munkák húzzák leginkább a műkincspiacot, az országok közül pedig Kína és az Egyesült Államok – ez az egyik summázata a Műalkotások értéke címmel a napokban tartott konferenciának.

Ország-világMunkatársunktól2017. 12. 19. kedd2017. 12. 19.
Leonardo aranyáron


Magyarországon 15-20 milliárd forintra becsülik a műtárgypiac éves forgalmát – összehasonlításképpen: a hazai mozik éves bevétele 2016-ban 20 milliárd forint volt.

A nemzetközi műkincspiacon 60-65 milliárd dollár mozog éves szinten; ennek felét már a kortárs alkotások adásvétele teszi ki – mondta el Baán László. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója felidézte, hogy néhány hete a frissen Leonardónak tulajdonított, Salvator Mundi (Világ Megváltója) című festmény ért el 450 millió dolláros új leütési rekordot. Az alkotás 1500 körül születhetett, Jézus felsőteste és arca látható rajta, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt (országalmát? glóbuszt?) tart. A festményt első piacra kerülésekor, 1958-ban 46 fontért adták el, de a kép 2005-ben is – amikor azt még nem tartották biztosan Leonardo alkotásának – csak 10 ezer dolláros leütést ért el. Leonardo belépett a legdrágább alkotók – Picasso, Modigliani, Alberto Giacometti, Munch, Andy Warhol és Basquiat – közé.
 

Ezek is érdekelhetnek