Megbuktak a macskaszerek

Az ellenőrzések során a macskáknak szánt 29 élősködő riasztó- és irtószerből 6 esetben állapították meg, hogy nem ér semmit. Erre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb terméktesztjén derült fény, amikor a kereskedésekben kapható készítményeket vették górcső alá az úgynevezett Szupermenta program keretében. Kiderült, hogy a külső élősködők – kullancs, bolha, atka – elleni rácsepegtető oldatok nem tartalmazták a gyártó által garantált hatóanyag-mennyiséget.

Ország-világO. Horváth György2017. 12. 06. szerda2017. 12. 06.
Megbuktak a macskaszerek

A hivatal eljárást indít az érintett készítmények gyártóival, illetve hazai forgalmazóival szemben. A szakemberek 23 hatósági mintát hazai kiskereskedőknél vettek, míg további 6 terméket magyar és külföldi internetes oldalakról rendeltek. A laboratóriumban valamennyi termék hatóanyag-tartalmát elemezték, ezen túl lefolytatták a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatát és az előny-kockázati viszonyok újraértékelését is.

Érdekes, hogy az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező szerek mindegyike tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ettől függetlenül ezek használatának a kockázata jelentős, a vásárlásuk nem javasolt! Ebből következően az interneten rendelt 6 termék is elbukott a teszten, hiszen forgalmazásuk nálunk nem engedélyezett. A többi 17 termékkel nem volt baj, a használatuk biztonságos és meghozza a várt eredményt.

Ezek is érdekelhetnek