Pénzzel irányított szerencse - A gazdagabbak 'beelőzhetik' a többieket

Régóta tervezett ötlet valósul meg: elindult a köznyelvben csak lakáslottóként ismert nemzeti otthonteremtési közösség, a nok. A csoport egyes tagjai jól járhatnak, másoknak már nem olyan egyértelmű az előny.

Ország-világdiju-2017. 12. 04. hétfő2017. 12. 04.

Kép: CSOK családi otthonteremtési kedvezmény illusztráció lakás építés budapest corvin negyed ingatlanpiac 2016 03 30 Fotó: Kállai Márton

Pénzzel irányított szerencse - A gazdagabbak 'beelőzhetik' a többieket
CSOK családi otthonteremtési kedvezmény illusztráció lakás építés budapest corvin negyed ingatlanpiac 2016 03 30 Fotó: Kállai Márton

Havonta befizetett fix pénz, negyedévente sorsolás – lakáshoz juthat az is, akinek még nem áll rendelkezésére a vásárláshoz szükséges összeg. Így hirdetik a nokot annak szervezői. A Central Nok Szervező Zrt. 180 fős csoportját múlt héten vette nyilvántartásba a Magyar Nemzeti Bank. Őket találták megbízhatónak: a törvény szerint ugyanis csak olyan vállalkozás indíthat lakásvásárlási közösséget, amelyik legalább százmillió forintos alaptőkét tud felmutatni. Érdekesség: a nok szabályozása szerint – írja a hvg.hu – csak az a társaság minősíthető megbízható csoportnak, amely vezetésében legalább egy olyan szakember is tisztséget kap, aki legkevesebb öt évig dolgozott fogyasztói csoportnál. Kis szépséghiba, hogy Magyarországon pár éve törvény tiltja fogyasztói csoportok létrehozását, amelyek sokakat félrevezetve gazdagodtak meg.

A közösség tagjai választhatnak 120 vagy 180 hónapi előtakarékosság között, így 10 és 40 millió forint közötti összeghez juthatnak kamatmentesen. Hogy ki kapja a pénzt, azt a szerencse dönti el, ugyanis háromhavonta sorsolással döntenek a havi összegeket befizetők között.

Ha valakit kiválasztanak, egy éve van arra, hogy megjelölje, melyik lakást szeretné megvásárolni, és ahhoz mennyi pénzre lenne szüksége, majd megkapja az állami támogatást is. Ha megvan a lakás, nem szállhat ki: a vállalt idő lejártáig fizetnie kell havonta, hogy a többiek is ingatlanhoz jussanak.

Legjobban természetesen azok járnak, akiket hamar kisorsolnak. A vakszerencsét befolyásolni is lehet, például magasabb önrész fizetésével – így a gazdagabbak „beelőzhetik” a többieket.

A nok ötlete egyébként Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez tartozik.
 

Ezek is érdekelhetnek