Szárnyaló ígéretek

Kerékpárút kellene! címmel még a Szabad Föld 2016. július 22-i számában jelent meg Borzák Tibor cikke arról, hogy a kerékpárosok számára mennyire veszélyes a 441-es főút Cegléd és Nagykőrös közötti – több mint 15 kilométeres – szakasza. Akkor azt reméltük, az évek óta zajló ígérgetés után végre történik valami, de sajnos azóta sem változott semmi.

Ország-világOlvasói levél2017. 12. 04. hétfő2017. 12. 04.
Szárnyaló ígéretek

Továbbra is életveszélyes biciklivel közlekedni itt, amit az elmúlt napokban megint megtapasztaltam magam is. A kamionok dudálása közepette nem győztem kerülgetni a kátyúkat meg az útszéli felgyűrődéseket, és hálát adok a Teremtőnek, hogy baleset nélkül, épségben megúsztam.

Már a harmadik választási kampány kezdődik úgy, hogy megígérik az itt lakóknak a kerékpárutat. Tartunk azonban tőle, hogy ez megint csak ígéret marad. Ahogy eddig, ezután is idővel majd széttárják a karjukat az illetékesek, hogy nincs forrás, nincs pénz – pedig mindig azt halljuk, hogy most már szárnyal a gazdaság. De úgy látszik, errefelé csak az ígéretek „szárnyalnak”.

Jó lenne, ha a felelős döntéshozókban tudatosulna, hogy itt, Pest megye déli tanyás térségében is emberek élnek, és biztonsággal szeretnének közlekedni kerékpáron is. A balesetveszélyt nagymértékben növeli, hogy a közlekedési hatóság az észak-dél irányú teherforgalom számára ebben a térségben kizárólag a 441-es főutat jelölte ki. Az út nem bír el ennyi nehézgépjárművet, a súlyuktól felgyűrődik, nyomvályús és kátyús lesz, ám a felújítás is „rendre” elmarad.

A döntéshozóknak azt javasoljuk, hogy jöjjenek el Ceglédre, üljenek kerékpárra, és a 441-es főúton biciklizzenek át Nagykőrösre. Ekkor majd megtapasztalják, hogy milyen érzés, amikor a kamion szele lesodorja őket az útpadkára, vagy kerülgetik a kátyúkat, az aszfalt gyűrődéseit. S ilyen tapasztalatok birtokában talán előkerül végre a tíz éve ígérgetett pénz is a Cegléd–Nagykőrös közötti bicikliútra. 

Farkas Márta Erzsébet, Cegléd

Ezek is érdekelhetnek