Szilveszter Petőfivel

Kiskőrösön nincs szilveszter költő nélkül: a helyiek minden évben ilyenkor emlékeznek az itt, 1823 újév első órájában világra jött költőre, Petőfi Sándorra. Idén, összekapcsolva az Arany János születésének 200. évfordulójával, kettőjük barátsága is fontos szerepet kap a december 31-i rendezvényen (az évforduló tiszteletére Kiskőrösön, a múzeum előtt áll majd az Arany-busz).

Ország-világHajós2017. 12. 30. szombat2017. 12. 30.
Szilveszter Petőfivel

A Petőfi-tisztelők megkóstolhatják azt a kávélikőrt – őrölt kávén érlelt törkölypálinka ánizzsal, vaníliával, porcukorral –, amelyet a fiatalok a Pilvaxban akkoriban nagy kedvvel fogyasztottak. Petőfi úgy tartotta, ettől múlt el gyomor- és fejfájása. Azok az egyéves gyerekek, akik az országban 2017-ben, január elsején születtek, Petőfi-kötetet kapnak emlékül.

A helyi amatőrökből álló Szilveszter Társulat Szigligeti Ede Házassági három parancs című művét adja elő. Éjfél után fél órával, vagyis már 2018-ban emlékbeszéddel, szavalattal és koszorúzással emlékeznek a költő szülőháza előtt. A város polgármestere az ilyenkor szokásos serleges fogadalomtétellel vesz részt, minden évben beszámol az előző évi fogadalmának teljesítéséről is. (A tavalyi azonban halasztódik: a szoborpark öntözési berendezésére később kerül sor, a múzeum nagyobb beruházására nyert pályázat részeként.)

Egy órakor tűzijáték köszönti az új évet, majd fáklyás zarándokút indul az evangélikus templomhoz, ahol az évkezdő áldás után csak ebben az időpontban nézhetik meg a rajongók Petőfi eredeti keresztlevelét. A múzeumban pedig minden vendéget virslivel, kávéval, teával fogadnak.
 

Ezek is érdekelhetnek