Talizmán a rossz zene ellen

Cimbora – ez a szó sok tévénézőnek ismerős, ezen a címen a hetvenes évektől futott műsor, mely É. Szabó Márta szerkesztésében szórakoztatva hozta közel a verseket, a zenét.

Ország-világPalágyi Edit2017. 12. 07. csütörtök2017. 12. 07.
Talizmán a rossz zene ellen


A Cimbora Alapítvány ma is aktív. „Valóságos küzdelmet kell folytatni azért, hogy a gyerekekhez ne csak az értéktelen dolgok jussanak el, hanem a kultúra is” – mondta az ünnepváró programjaikat beharangozó sajtótájékoztatón É. Szabó Márta. Maga is zenerajongó, részben azért, mert a fia zongoraművész. Elárulta, diákkorában ő is kórusban énekelt, és olyan szerencsében lehetett része, hogy Kodály Zoltán meghallgatta, sőt megtapsolta őket. Ezért is választotta a téli Cimbora-rendezvények mottójául ezt a Kodály-idézetet: „Azon fáradozunk, hogy minden gyermek kezébe kapja a zene kulcsát, s vele a rossz zene elleni talizmánt.” E kezdeményezést neves muzsikusok támogatják, például Vásáry Tamás. Azért pedig, hogy könyvek nélkül se maradjanak az ifjak, cimboraságba keveredett velük a Móra Könyvkiadó is.

December 5-én vidéki gyerekeket is várnak a fővárosba, a budai Europa Congress Centerben Mikulás-váró művészeti program fogadja őket is. A Cimbora-nap fénypontja lesz egy varázslatosnak ígérkező játékos opera-előadás, amely Mozart Varázsfuvoláját mutatja be Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes operaénekesek, valamint tanítványaik közreműködésével. Lesz interaktív verskoncert, a klasszikus zene mesés világába pedig Lukácsházy Győző tubaművész kalauzolja a fiatalokat.

A Művészetek Palotája is a Cimborák mellé állt. December 16-án, az 50 éve elhunyt zeneszerző, Kodály Zoltán születésnapján ünnepi kínálatból válogathatnak a családok. Felhangzanak Kodály-dalok, lesz utazás a zongora körül, Vidróczky és Háry János címmel Kodályátiratok hangzanak el. Az Óbudai Danubia Zenekarral fellép többek közt Érdi Tamás zongoraművész. A Müpa e napon több ingyenes programmal is várja a cimboráló gyermekeket.
 

Ezek is érdekelhetnek