Vége a kezdetnek

Lezárult az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti tárgyalássorozat első szakasza, amelyben a felek nagy vonalakban megállapodtak a válás feltételeiről.

Ország-világHalmai Katalin2017. 12. 23. szombat2017. 12. 23.

Kép: Peter Brookes cartoon 16.12.2017 Theresa May Brexit Deal, Image: 357981231, License: Rights-managed, Restrictions: Peter Brookes cartoon 16.12.2017 Theresa May Brexit Deal, Model Release: no, Credit line: Profimedia, News Corporation, Fotó: Profimedia

Peter Brookes Cartoon 16.12.2017
Peter Brookes cartoon 16.12.2017 Theresa May Brexit Deal, Image: 357981231, License: Rights-managed, Restrictions: Peter Brookes cartoon 16.12.2017 Theresa May Brexit Deal, Model Release: no, Credit line: Profimedia, News Corporation
Fotó: Profimedia


Fél éven át tartó, a jelentős nézetkülönbségek és nyílt viták miatt sokszor reménytelennek látszó megbeszélések végére tettek pontot az EU állam- és kormányfői. Decemberi csúcstalálkozójukon írásba adták, hogy a szigetország „megfelelő haladást” ért el az egyeztetéseken, és megkezdődhet a tárgyalások következő fordulója. Az értékelés azt jelenti, hogy a brit kormány beleegyezett: fokozatosan be fogja fizetni a közösség költségvetésébe a 40-45 milliárd euróra taksált tartozását, az Egyesült Királyság területén dolgozó uniós állampolgárok megőrizhetik jelenlegi státuszukat és továbbra is átjárható marad az ír–északír határszakasz. A konkrét részletek kimunkálása még hátra van, de a szigetország ígéretet tett arra, hogy az egyezséget az utolsó pontig tiszteletben fogja tartani. Ha nem tenné – figyelmeztettek az EU vezetői –, a huszonhét tagállam bármikor leállíthatja a tárgyalásokat.

Az uniós politikusok nem rejtik véka alá, hogy az egyeztetések előreláthatólag márciusban kezdődő következő szakasza nehezebb lesz, mint az előző. A feleknek a britek tervezett kilépéséig hátralévő egy év alatt kellene megállapodniuk arról, hogy milyen kapcsolatrendszer jöjjön létre az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Theresa May (karikatúránkon) kormánya már korábban bejelentette, hogy az ország sem az EU egységes piacának, sem a vámuniónak nem kíván a tagja maradni, ugyanakkor a lehető legszorosabb gazdasági és kereskedelmi viszonyt akarja ápolni a huszonhetekkel. Brüsszelben egyelőre várják a pontosan kidolgozott londoni álláspontot a kapcsolatok jövőjéről. Michel Barnier uniós főtárgyaló már többször kifejtette, hogy nem érdemes reménykedni a csodában, mert egy harmadik ország sohasem élvezhet ugyanolyan kedvezményeket, mint egy tagállam. Az uniós vezetők azt is értésre adták, hogy a majdani kereskedelmi kapcsolatokat szabályozó megállapodás kidolgozására és elfogadására több idő kell, mint amennyi a Brexit tervezett időpontjáig – 2019 márciusáig – rendelkezésre áll. Az Egyesült Királyság többek között ezért is javasolta, hogy az EUból való kiválását követő két évben nagyjából minden maradjon a régiben. A 2021-ig tartó átmeneti periódusban a szigetországnak továbbra is végre kell hajtania az uniós jogszabályokat, viszont már nem vehet részt a döntéshozatalban. A jövő januártól márciusig tartó három hónapban ennek az átmeneti időszaknak a részleteiről fognak egyeztetni a felek az EU székhelyén.

Halmai Katalin, Brüsszel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek