A szegénység és a hideg sok áldozatot követelt - Láthatatlan áldozatok

Habár az év utolsó hónapjában enyhébb volt az idő, mint azt decemberben megszokhattuk, a szegénység és a hideg sok áldozatot követelt: ősz eleje és december 31-e között összesen 71-en haltak fagyhalált. (Előző évben, ebben az időszakban több mint száz volt a halálos áldozatok száma.) Az adatokat a Magyar Szociális Fórum (MSZF) közölte, saját értesülései alapján.

Ország-világdiju-2018. 01. 16. kedd2018. 01. 16.
A szegénység és a hideg sok áldozatot követelt - Láthatatlan áldozatok

A fórum szerint az ország vezetése nem éppen jó irányt választott a probléma megoldására: inkább elkendőznék az adatokat, mint fedélhez juttatnák az otthontalanakat. A titkolózást pedig szigorúan veszik, olyannyira, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság Hivatala már nem adhat ki információt a kihűléses esetekről, hanem a területi rendőrkapitányságok illetékességébe utalták a fagyhalállal kapcsolatos eseteket. Vagyis a valós – és nagyon elkeserítő – állapotról csak hosszas utánajárással lehet pontos adatokat megtudni. „A kormány vélhetően azért nehezítette meg az információhoz jutást, hogy a választás évében szebb színben tüntesse fel magát és a magyar társadalmi valóságot” – írja az MSZF. Persze van oka a döntéshozónak a titkolózásra, vélik az MSZF munkatársai, hiszen a kormány állítása szerint Magyarországon legfeljebb egy-két ember hal fagyhalált évente, és az is az áldozat hibája.

Az MSZF azonban nem feledkezik meg az áldozatokról: a Minden Ember Számít Egyesülettel közösen január 15-én este hat órára gyertyagyújtást szerveznek a fagyhalált halt embertársaink tiszteletére és lelki üdvösségéért. A budapesti Kossuth térre várják azokat, akik lelkiismeretükkel és erkölcsi értékrendjükkel összeegyeztethetetlennek tartják, hogy évről évre százak fagyjanak meg a szabad ég alatt vagy fűtetlen lakásukban.

Ezek is érdekelhetnek