Fekete István emlékére

Bakóca község önkormányzata és a Bakócáért Egyesület szervezésében Fekete István Emlékszobát avattak a helyi Falumúzeumban.

Ország-világOlvasói levél2018. 01. 11. csütörtök2018. 01. 11.
Fekete István emlékére

Király Gábor polgármester ünnepi beszédében elmondta: Fekete István (1900–1970) életének csaknem három meghatározó évét töltötte Bakócán. A falu előkelőségei élénk társadalmi életet éltek, és gyakran meghívták az írót is. Ezeken az összejöveteleken ismerkedett meg a szeretett hölggyel, Piller Edittel, a bakócai belgyógyász főorvos lányával. Kettejük közt szerelem szövődött, érzéseikről hosszú levelekben vallottak egymásnak. 1929. december 12-én kötöttek házasságot a bakócai római katolikus templomban. A szerelmen túl Bakóca azért is volt meghatározó Fekete István számára, mert a munkája során ismét lehetősége nyílt arra, hogy visszatérjen a természethez. Kora hajnalban kelt, lóháton járta be az uradalmat. Az erdőből, a földekről hazatérve gyakran ragadott tollat, hogy élményeit, megfigyeléseit feljegyezze a természetről és az itt élő emberekről. „Büszkeséggel tölt el, hogy önéletrajzi regényében, Ballagó idő című művének egyik részletében dédapámmal, Király Ferkóval, a számadó juhásszal beszélgetett az író...” – mondotta Király Gábor.

Bodó Imre, a dombóvári Fekete István Múzeum alapítója ifj. Fekete István Chicagóból küldött köszöntő levelét olvasta fel: „Bakóca kisgyermekkorom óta ismert és szeretett szó volt nálunk, melyet szüleimmel beszélgetés közben gyakran hallottam. Tudom, hogy Bakóca szép emléke örökké élt a szívükben, és mindketten érezték, hogy – 44 éves – kapcsolatuk alatt igazán boldogok csak itt voltak...”

A bakócai a hetedik Fekete István-emlékhely az országban, ami mutatja a nagy írónk iránt érzett tiszteletet és szeretetet. 

Bodó Imre, Dombóvár

Ezek is érdekelhetnek