Hírmorzsák

-

Ország-világM. M.2018. 01. 13. szombat2018. 01. 13.
Hírmorzsák

ELAVULT KERETEK
Az indiai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezné azt a gyarmatosítás idején hozott törvényt, amely tiltja az azonos neműek közötti szexet. A Btk. 377. cikkelyét egy XVI. századi brit törvény alapján alkották. A kérdéses törvényt több másikkal októberig bezárólag fogja vizsgálni a bíróság. A törvényt már egyszer 2009-ben hatályon kívül helyezték, majd 4 év múlva újra bevezették, ami akkor nagy felháborodást váltott ki. 


19 ezer migráns tért haza
tavaly Görögországból a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közreműködésével. Többségében olyan albánok, pakisztániak, bangladesiek, afgánok és észak-afrikaiak döntöttek a hazatérés mellett, akiknek menedékkérelmét a hatóságok elutasították, vagy belátták, hogy nincs esélyük menedéket kapni Görögországban. Az IOM most 500 és 1500 euró (155 ezer és 465 ezer forint) közötti összeggel segíti a hazatérőket életük újrakezdésében.


MARAD A SZIGOR
Újabb három hónappal, immár hatodszor is meghosszabbítja Törökország január 19. után a 2016. júliusi puccskísérletet követően bevezetett rendkívüli állapotot. Az indoklás szerint a gyors határozathozatalnak és a döntések gyors végrehajtásának köszönhetően Ankara hatékonyabban tud fellépni a Törökországot veszélyeztető terrorszervezetek ellen. 2016. július 15. óta több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek terrorveszélyre hivatkozva.


NYELVI KORLÁTOK
Irán betiltja az angoltanulást és -tanítást az általános iskolákban. Ezzel a nyugati „kulturális invázió” ellen kívánnak védekezni, „a feltételezés az, hogy az alapfokú oktatás alapozza meg az iráni kultúrát a tanulóknál”. Az iráni iskolákban jellemzően középiskolában kezdődik csak a nyelvoktatás, azaz 12, illetve 14 éves kortól, de egyes általános iskolák tanítottak angolt. A gazdagabb családok eleve nem állami iskolákba adták a gyerekeiket, ahol így korábban elkezdhették az angoltanulást.

Ezek is érdekelhetnek