Kincs - Káosz - Romok - Lefülelve - Kármentés - Hírmorzsák

-

Ország-világM. M.2018. 01. 20. szombat2018. 01. 20.
Kincs - Káosz - Romok - Lefülelve - Kármentés - Hírmorzsák

KINCS A SÜTŐBŐL
Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy kezdeményezni fogja az ENSZ-ben a francia bagett világörökséggé történő nyilvánítását. A döntés előzménye, hogy a francia pékszövetség elnöke, Dominique Anract azt nyilatkozta, világörökséggé nyilváníttatná a hosszúkás francia kenyeret. A szakember szerint ez a „csodálatos” termék az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképe.


KÁOSZ A TŐZSDÉN
Leszakadt a jakartai tőzsde, szokatlan módon nem pénzügyi értelemben. Az egyik galérián tűnt el váratlanul a biztos talaj az ott ácsorgók lába alól, akik egy emelet magasságból lezuhantak. Kaotikus körülmények között ürítették ki az épületet. A baleset idején több száz diák tett látogatást a tőzsde épületében. Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a födémomlást. A tőzsde újra megnyílt, kereskedési rendszerét nem érintette a baleset. 28-an sérültek meg a balesetben.


ROMOKBAN HEVER
Antwerpenben összeomlott egy ház, a robbanásban többen is megsérültek, de a belga rendőrség szerint nincs szó terrortámadásról. A rendőrség emellett annyit közölt, hogy az épülettel szomszédos két másik ház is megrongálódott. Az RTBF belga állami televízió beszámolója szerint gázrobbanás történt.


RÖPTÉBEN LEFÜLELTÉK
Belga vadászgépek befogtak két orosz bombázót az Északi-tenger felett, a hollandiai partok közelében. A NATO-tagországok harci repülői az ukrán válság óta többször tartóztattak fel orosz gépeket. Oroszország az utóbbi években számos alkalommal megsértette Nagy-Britannia, Izland, Kanada és más államok légterét.


KÁRMENTÉS KEZDŐDÖTT
Mintegy tizenhat kilométer hosszú olajfoltot hagyott maga után a kigyulladt, majd elsüllyedt iráni tartályhajó a Keletkínai-tengeren. Ez a legnagyobb olajszennyezés az 1991- es angolai baleset óta, amikor is 260 ezer tonna nyersanyag került a tengerbe. A 136 ezer tonna könnyű olajat szállító, panamai zászló alatt hajózó, Szancsi nevű iráni tartályhajó január 6-án borult lángba, miután összeütközött egy kínai hajóval. A teljes személyzet, 32 ember vesztette életét a balesetben.

Ezek is érdekelhetnek