Perrel Paks 2 ellen - A hazai közvélemény támogatása is elapadt!

Nem az energiaellátás fenntartható formája és nem is az éghajlatváltozásra adott válasz – így vélekedik az atomenergiáról az osztrák környezetvédelmi minisztérium. Többek között ezért nyújt be keresetet az Európai Bizottságnak a szerv Paks bővítése ellen.

Ország-világdiju-2018. 01. 28. vasárnap2018. 01. 28.
Perrel Paks 2 ellen - A hazai közvélemény támogatása is elapadt!

Kérik, az Európai Bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság azon határozatát, amellyel jóváhagyták a paksi atomerőmű bővítését.

Ausztria nem először tesz így, már 2015 júliusában is keresetet indított egy nagy-britanniai építkezés ellen. Ausztriában nincs nukleáris erőmű, a társadalom és a kormány antinukleáris nézeteket vall.

Az osztrákok szerint rossz az üzenet, miszerint a Bizottság engedélyez egy atomerőmű építéséhez nyújtott támogatást. Vagyis nem minket jelentettek fel, egy uniós szerv döntésével van problémájuk. Az atomenergián túl azzal is, hogy kérdéses a beruházás megtérülése, sőt a paksi létesítményt csak állami forrásokkal lehet fenntartani. További aggályuk, hogy a magyar kormány versenyeztetés nélkül hirdette meg a győztes kivitelezőt, az orosz Roszatomot.

A magyar kormány – áll a hírre adott válaszukban – nem lepődött meg az osztrák „támadáson”, aggályaikat már 2016 februárjában is elmondták szomszédaink, 2017 tavaszán mégis arra jutott a Bizottság, hogy engedélyezi a bővítést.Az osztrákok nem bírálhatják a döntést, hiszen minden tagállam maga választja meg, milyen forrásból látja el energiával a lakosságot.

A magyar kormány leszögezi, továbbra is az atomenergiában látja a megoldást az ország energiaellátására.
 

Ezek is érdekelhetnek