Sztrájkot fontolgatnak

Az egészségügyiek körében csak „pulykapénznek” becézett, karácsonyra beígért bérkiegészítés elmaradása komoly elkeseredést váltott ki, s nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ágazatban ismét erősödik a sztrájkhangulat, tudtuk meg Kiss László ápolótól, az 5.12. Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért elnökétől.

Ország-világHardi Péter2018. 01. 08. hétfő2018. 01. 08.

Kép: Mezökövesd mezőkövesd kórház belgyógyászat fekvöbeteg krónikus osztály ellátás növér nővér ápoló 2012.10.17 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Sztrájkot fontolgatnak
Mezökövesd mezőkövesd kórház belgyógyászat fekvöbeteg krónikus osztály ellátás növér nővér ápoló 2012.10.17 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Fokozza az elkeseredést, hogy a számos esetben egyik hónapról a másikra élő ápolók az ígéretnek bedőlve engedtek meg maguknak komolyabb karácsony előtti vásárlásokat – adósságba verve ezzel magukat. Mindez komoly mértékben hozzájárult a sztrájkhangulat kialakulásához.

Az ápolóké az egyik legrosszabbul fizetett szakma, ezért a bérminimum év elejei emelésével ismét előállt az a képtelen helyzet, hogy a pályakezdők bére sok esetben ugyanannyi, mint az egészségünket évtizedek óta szolgáló ápolóké. A helyzetet bonyolítja, hogy egyes részlegeknél – például intenzív osztály, sürgősségi ellátás, baleseti osztály – az ápolóknak természetesen eszükbe sem jut, hogy munkabeszüntetéssel bárki életét is kockáztassák. Más részlegeknél azonban a jogszabály által sztrájk esetében is előírt minimális szolgáltatás vita tárgya lehet, ennek mértékét rendre a bíróság szokta eldönteni.

Ettől függetlenül ezekben a hetekben méri fel a szakszervezet a sztrájkhajlandóságot az ágazatban, tudtuk meg Kiss Lászlótól.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a nyomásgyakorlás más eszközeit is fontolgatják. Az egyik például a felmondások letétbe helyezése, időponthatáros aktivizálása.

És hogy hol tudnának az ápolók elhelyezkedni?

Külföldön nagyságrenddel magasabb jövedelemmel várják őket, ám ma már az ország elhagyására sincs szükségük, ha több pénzt szeretnének keresni: a kereskedelemben például azonnali elhelyezkedéssel ajánlanak számukra állást. Kiss László azonban reméli, hogy a döntéshozók belátják: az egészségügyben dolgozók, köztük a gazdasági és műszaki személyzet jövedelmének rendezése nem tolódhat tovább.

Nem illene visszaélni a még pályán lévő ápolók hivatásszeretetével, mert ennek valamennyien kárát láthatjuk, egyértelműsítette a szakszervezeti vezető.

Ezek is érdekelhetnek