Ugye van már cégkapuja?

Három évvel ezelőtt eldőlt, hogy 2018. január elsejétől minden gazdálkodó szervezet csakis elektronikus módon intézheti ügyeit a közfeladatot ellátó szervezeteknél, hatóságoknál. Vagyis ez már kötelező.

Ország-világ-ftb-2018. 01. 06. szombat2018. 01. 06.
Ugye van már cégkapuja?

Talán csak elsőre tűnik rémisztőnek, hogy a cégek, alapítványok,  gazdálkodó szervezetek ezentúl csakis cégkapun keresztül intézhetik hivatalos ügyeiket. De olyan elven működik ez, mint az ügyfélkapu. Ha valaki még nem regisztrált a cégkapura, az elviekben már szankcionálható, de az ügyfélkapu rendszerén keresztül könnyen és gyorsan el lehet jutni oda, csak követni kell a felkínált lépéseket (a könyvelők ebben nagy segítséget jelenthetnek), és ki kell választani a megfelelő gazdálkodó szervezeti formát.

A megadott e-mail címen keresztül ezt követőn gyorsan és szó szerint a fotelból kísérhetjük figyelemmel azt, hogy milyen ügyekben mi a teendőnk a cégkapukra érkezett értesítések esetében. A cégkapura azonban nem csupán az ügyfélkapun keresztül lehet regisztrálni, erre lehetőséget ad az elektronikus személyi igazolvány és a részleges kódolású telefonos azonosítás is. A mostani határidő abból a szempontból fontos, hogy a cég vagy vállalkozás, gazdálkodó szervezet azonosítható módon bekerüljön az úgynevezett rendelkezési nyilvántartásba, és az is tudható és azonosítható legyen, hogy ki lesz az a megbízott személy, akivel a rendszer a megadott e-mail címen tartja a kapcsolatot.

Az elektromos ügyintézés folyamatában egyébként az az egyik nagy előny, ami a figyelmetlen gazdálkodó szervezetek esetében az egyik legnagyobb hátrány is: nyomon követhető. Az is, hogy milyen dokumentumok érkeznek a tárházba, és az is, „átvettük-e” azokat. Ha ugyanis nem, mert elfeledkeztünk erről, akkor a hivatalos értesítés akkor is kézbesítettnek tekinthető, ha meg sem nyitottuk az erre vonatkozó dokumentumot. És vitás esetben nem is lehet arra hivatkozni, hogy küldjék ki papíron, mert már megtették elektronikus úton.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek