A film Churchill és a britek dilemmáját vetíti elénk: udvaroljanak-e békéért Hitlernek?

Emlékirataiért megkapta az irodalmi Nobel-díjat, emellett szenvedélyesen festett, és 1940 májusától ő kormányozta a világháborúba sodródott Nagy-Britanniát. A legsötétebb óra című film Winston Churchill és az angolok nagy dilemmáját vetíti elénk: udvaroljanak-e békéért a német fasiszta diktátornak?

Ország-világPalágyi Edit2018. 02. 22. csütörtök2018. 02. 22.

Kép: 4106_D013_00374_CROP (ctr) Gary Oldman stars as Winston Churchill in director Joe Wright's DARKEST HOUR, a Focus Features release. Credit: Jack English / Focus Features , Fotó: Jack English

A film Churchill és a britek dilemmáját vetíti elénk: udvaroljanak-e békéért Hitlernek?
4106_D013_00374_CROP (ctr) Gary Oldman stars as Winston Churchill in director Joe Wright's DARKEST HOUR, a Focus Features release. Credit: Jack English / Focus Features
Fotó: Jack English

„Sose szakítson félbe, amikor éppen félbeszakítom önt” – dörren rá Churchill vitapartnerére. Az angol politikus legendás személyiség, frappáns mondásai szállóigévé váltak. Ő volt az, aki józanul beismerte: csak vért, verítéket és könnyeket ígérhet honfitársainak a II. világháborús harcokban. Politikai ellenfelei aggódtak, hogy egy „iszákos” kerül a miniszterelnöki székbe. Ám ő szónoki képességeivel magával ragadta az egyszerű embereket – ez kiderül az életéről készült, nemrég bemutatott angol filmdrámából. Állítólag legenda, hogy tőle származna a „Semmi sport!” mondás, de az biztosan igaz, hogy mindig a keze ügyében volt a viszkispohár és a szivar. Ennek dacára 90 esztendő jutott neki, igazi túlélő volt.

A Churchillt alakító színész, Gary Oldman olyan maszkot kapott, hogy az eredeti arcvonásait fel sem ismerjük, szó szerint belebújt a hatvanas éveinek közepén járó, túlsúlyos angol miniszterelnök bőrébe. A kiváló színész nem vette félvállról a szerepét, a nikotinmérgezéstől sem riadt vissza, hogy pont annyi szivart szívjon el a forgatások alatt, mint tette hajdan a brit politikus.

Aki sokkoló háborús filmet vár, csalódni fog, hiszen nincsenek látványos csatajelenetek, a hadműveletet nem követjük végig, amellyel „hazahozzák a fiaikat”, azaz kimenekítik Dunkerque kikötőjéből az ott rekedt brit haderőt. Néhány drámai filmkocka jut csupán annak a néhány ezer katonának is, akiket cserébe Calais-nál sorsukra hagynak, hogy magukra vonják a német támadást.

Hagyományos életrajzot sem tálal a rendező, Joe Wright, hiszen a már koros Churchill néhány sötét órájának lehetünk csak tanúi. A film egy lassan hömpölygő „régimódi történet”, amelyben a király dadog, a miniszterelnök pedig egy papucsban topogó öregúr, aki mégis szerethető, hiszen Sir létére sem átall elvegyülni a metrón a nép közt, hogy meghallgassa véleményüket.

Utólag bebizonyosodott, igaza volt Churchillnek, hogy nem egyezkedett a Nyugat-Európát lerohanó Hitlerrel. A filmben ezt sem patetikusan jelenti ki, hanem a maga eredeti módján: „Sose egyezkedj a tigrissel, ha már a szájában a fejed.”

Ezek is érdekelhetnek