Az ígéret sírhelye

Olcsó kampányfogás vagy valóban eltörlik a sírhelyek újraváltását? A kérdés néhány napja röppent fel egy választási gyűlésen, mi pedig igyekeztünk utánajárni, miként is érintené mindez a temetőfenntartókat.

Ország-világHardi Péter2018. 02. 21. szerda2018. 02. 21.

Kép: Fiumei úti sirkert sírok temető temetö síremlék siremlék emlékmű emlékmü 2012.11.04. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Az ígéret sírhelye
Fiumei úti sirkert sírok temető temetö síremlék siremlék emlékmű emlékmü 2012.11.04. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter


Nincs könnyű dolga az újságírónak, amikor a hatalmon lévő politikusok kampányígéreteit akarja szakemberrel véleményeztetni, ők ugyanis nem kívánnak nyilatkozni. Háttérbeszélgetések során azt azonban elárulták, hogy Lázár János miniszter kijelentése több további kérdést is felvet.

Egy lakossági fórumon az egyik hódmezővásárhelyi temető állapotát érte kifogás, vélhetően ennek hatására rögtönzött a fogalmakat – sírhelymegváltás, sírhelyújraváltás – némileg keverő tárcavezető. Bár a temetőket tulajdonló egyházak kártalanítását kilátásba helyezte, nem említette viszont az önkormányzatokat, amelyek továbbra is kötelezettek a köztemetők fenntartására, viszont az esetleges rendelkezés által tetemes bevételtől esnének el.

Mindez tovább szűkíti a már amúgy is megtépázott anyagi mozgásterüket.

További kérdés, hogy a hozzátartozók által az elmúlt években kifizetett összeget vissza kell-e szolgáltatni a temetők fenntartóinak. Összességében több tízmilliárd forintról van szó, e részletek sem lényegtelenek tehát.

Szintén megválaszolatlan kérdés, hogy ha a sírhelyek fölötti rendelkezési jog korlátlan időre szól, akkor előbb-utóbb valamennyi temető betelik, tehát bővítésre lesz szükség. Ennek megoldása különösen a házakkal általában szorosan körülvett városi  temetők esetében okozhat fejtörést. Nem beszélve arról, hogy ha a sírhely fölötti rendelkezési jog örök időkre szól, mi lesz az elhagyatott sírokkal, amelyeket a hozzátartozók évtizedek óta nem látogatnak, talán már nincsenek is életben. Megannyi dilemma, amely az időskorúak egykori ingyenes repülésének háttértárgyalások nélküli ígéretét juttatja az ember eszébe. 
 

Ezek is érdekelhetnek