Föld, ahol a víz az úr

Bár végig a Tisza mentén elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, ha nem lesz újabb eső, a téli vízbőségnek idén inkább a hasznát élvezzük, mint a kárát szenvedjük.

Ország-világtp-2018. 02. 21. szerda2018. 02. 21.
Föld, ahol a víz az úr


Noha Tiszakarádtól Gyáláig elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza mentén február 6. óta, a földeken itt-ott megjelenő vízállások nem maradnak fenn tartósan.

A Körösök mentén valamivel rosszabb a helyzet, ott kisebb területeken másodfokú a készültség. Az elöntött terület egy-egy nagyobb eső után növekszik, szárazabb napokon csökken. A meteorológiai előrejelzések szerint nem várható a közeljövőben kiugróan nagy mennyiségű csapadék. Kis területeken azonban kialakulhatnak látványos elöntések.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója kérdésünkre elmondta: 2017-ben csapadékhiányos volt az időjárás, ezt most kipótolták valamennyire az esők, ám azokat általában tárolni képes még a talaj. Nincs hó a földeken, az esővizet pedig a legtöbb helyen „elissza” a föld. Az idei évben eddig elrendelt belvízvédelmi készültségi fokozatokra azért volt szükség, mert a folyóknak magas a vízszintjük, így a belvízvédelmi rendszerekből csak szivattyúzással lehet oda átemelni a vizet.

Kozák Péter hozzátette: a vízügyi szolgálat képes a többletvizet károkozás nélkül elvezetni. Ennek megvan a törvényes rendje, amelyben a legfontosabb, hogy a településeket, emberi lakóhelyeket kell először megvédeni.

A vízelvezető rendszerek egy része állami, más része önkormányzati, további jelentős része pedig magántulajdonban van. A károkat leginkább azzal lehet megelőzni, ha a különböző tulajdonosok mindannyian gondoskodnak a csatornáik, műtárgyaik karbantartásáról.

Az Ati-Vízig európai uniós támogatással vízháztartási modellt dolgoz ki a Kiskunhalas közeléből a Tiszáig vezető Dongéri-főcsatorna vízgyűjtőjére. A Homokhátság folyójának tekinthető vízgyűjtő forgalmát ezúttal úgy figyelik meg, hogy összekapcsolják a felszíni és a felszín alatti vízkészletek mozgását. Így jobban megismerhető és biztosabban megelőzhető mind az aszály, mind a belvíz kártétele. Mindkettő gyakran és nagy károkat okoz az Alföldön.
 

Ezek is érdekelhetnek