Hiányos táncrend

Ötezernél is több vendége volt a 62. bécsi operabálnak február 8-án. A jegyek ismét mérhetetlenül sokba kerültek. Annak, aki páholyból kívánta a mulatságot élvezni, s közben a családdal, barátaival, vendégeivel pezsgőzni óhajtott, netán önmagát mutogatni, az 10 000 és 20 500 euró (3,2 és 6,5 millió forint) közötti összegért vásárolhatott magának előkelő helyet. Aki csak be akart jutni, sodródni a tömeggel, táncra perdülni vagy éppen éjfélkor koccintani, Sacher-tortát fogyasztani, az 290 euróért (93 ezer forintért) tudott belépni a bálok báljára.

Ország-világFöldvári Zsuzsanna2018. 02. 17. szombat2018. 02. 17.

Kép: People take part in the opening ceremony of the the Vienna Opera Ball on February 8, 2018, in Vienna. / AFP PHOTO / APA / GEORG HOCHMUTH / Austria OUT, Fotó: GEORG HOCHMUTH

Hiányos táncrend
People take part in the opening ceremony of the the Vienna Opera Ball on February 8, 2018, in Vienna. / AFP PHOTO / APA / GEORG HOCHMUTH / Austria OUT
Fotó: GEORG HOCHMUTH

A parketten 144 ifjú pár polkázott és keringőzött, a lányok 702, első bálozóknak járó, Swarovski kőből álló diadémet viseltek a fejükön, s ezek után nem meglepően, a híres tiroli ékszerészdinasztia számos tagja tűnt fel a vendégek között.

Másodszor állt az esemény élén a tavaly január óta államelnök Alexander Van der Bellen. „Nem vagyok igazi bálozó típus” – mosolygott savanyúan az államfő, aki díszvendégként az ukrán elnököt, Petro Porosenkót és feleségét, Marynát hozta magával. Kint, az Operaház előtti vörös szőnyegen egy ukrán aktivista hölgy keltett feltűnést, kalapban volt és lefátyolozott arccal, földig érő fekete ruhában. Egyszer csak ledobta magáról a felső ruházatot, csupasz keblén a vastag filctollas „Porosenko, takarodj!” felirat látszott. Az amazont a rendőrség elvezette, s száz euróra büntette rendbontás címén. Amúgy a 350 kivezényelt rendőrnek – köztük sok nőnek – nem volt komoly dolga, a bál ellen tüntető ifjú kommunistákat vaskorlátokkal terelték kissé távolabbra az épülettől.

Első bálozóként szerepelt barátnőjével az ifjú kancellár, Sebastian Kurz. Remekül állt neki a frakk. Szerényen mosolygott, s többször kijelentette, hogy nem erőssége a tánc. Kurz két hírességet vitt magával a társasági eseményre, az ír miniszterelnököt, Leo Varadkárt és a csodálatosan szép, szomáliai származású manökent és aktivistát, az afrikai nők nemi szervének megcsonkítása ellen harcoló Waris Diriét.

A kormánykoalíció nagyobbik pártja hiánytalanul jelent meg a bálon, a kisebbik szélsőjobboldali szabadságpárt viszont távolmaradásával tüntetett, azt akarván kifejezni, hogy a hatalom csúcsán is a kiszorultakkal szolidáris.

A bál megnyitására felkért osztrák énekesnőt, Daniela Fallyt elkapta az influenza, a moldáviai ifjú szoprán, Valentina Nafornita ugrott be helyette. A felcsattanó taps hangjának és méregzöld ruhájának is szólt.

Szokásához híven viszonylag későn érkezett az operabálba a drága pénzen hosszú évek óta világsztárokat megvásárló, a bulvár kedvencének számító 85 éves üzletember, Richard Lugner, aki csak a hátsó lépcsőn közelíthette meg a világát jelentő deszkákat. Két hölggyel jött, legújabb privát kapcsolatával, s Melanie Griffith színésznővel. Az idén 60 éves világsztár földig érő, hosszú ujjú fekete ruhát viselt, szerényen, kedvesen viselkedett. Meg sem hallotta a megjegyzéseket, hogy húsz éve már látták rajta ezt a ruhát, s hogy a szerelése inkább temetésre, mint örömünnepre való. Az arcműtétek sokaságán átesett Griffith inkább arra panaszkodott vastag ruhájában, hogy meghökkentően meleg van egy ilyen bálon. Lugner igyekezett ügyesen forgolódni a parketten, nehogy össze kelljen találkoznia exfeleségével, az ezúttal riporterként támadó, még mindig 30 év alatti Cathyvel, de nem tudta őt megkerülni. 

Földvári Zsuzsanna,
Bécs

Ezek is érdekelhetnek