Kémek közé keveredett

Megdöbbenést okozott múlt héten a brit közvéleményben, hogy a legnagyobb példányszámú bulvárlap, a The Sun által megszerzett és nyilvánosságra hozott információk szerint Jeremy Corbyn beszervezett ügynök volt a hidegháború csúcsán.

Ország-világR. Hahn Veronika2018. 02. 27. kedd2018. 02. 27.
Kémek közé keveredett

Rupert Murdoch médiacézár lapját a 64 éves cseh exkém, Jan Sarkocy tájékoztatta, aki a nyolcvanas években Jan Dymic álnéven szolgált Londonban a csehszlovák követségen.

A Margaret Thatcher kormányfő által kiutasított ügynök állítása szerint kétszer találkozott az akkor még „mezei” képviselővel, és pénzzel honorálta szolgálatait. A szigetországban bűncselekménynek számít, ha valaki tudatosan kapcsolatba kerül egy másik ország titkosszolgálatával. Corbyn nem tagadja: többször is találkozott Sarkocyval Londonban, de naivan elhitte, hogy diplomataként dolgozott a csehszlovák nagykövetségen. Megbízója ragaszkodik ahhoz, hogy Corbynt beszervezték és „nagyra tartott” jelentéseit továbbították a szovjet hatóságokhoz is.

A munkáspárti vezető abban az időben rajongott Moszkváért, és nem kizárólag a pénz motiválta együttműködését. Corbyn és érintett munkatársai vehemensen tagadják, hogy beszervezték volna őket, míg más pártok képviselői és egy online petíció máris több ezer aláírója vizsgálatot sürget az ügyben.