Megérintett a történelem

A Magyar Néphadsereg elit alakulatánál, a Díszzászlóaljnál szolgáltam 1977–79 között. A sors ajándékának tekintem, hogy 1978. január 6-án, Ferihegyen a Díszzászlóalj tagjaként fogadhattam az Amerikai Egyesült Államokból hazatért Szent Koronát.

Ország-világOlvasói levél2018. 02. 01. csütörtök2018. 02. 01.
Megérintett a történelem

Azon a történelmi napon nem csak a hidegtől volt sok embernek könnyes a szeme, ahogyan az enyém is. Életem egyik legfontosabb napja, eseménye a Szent Korona hazatérése. Büszke vagyok rá, hogy a Díszzászlóalj tagjaként sokadmagammal engem is megérintett a történelem.

Sokat köszönhetek életemnek ebből az időszakából századparancsnokomnak, Takács Ferenc főhadnagynak. Például az állandó kimenőket, mert nekem falusi gyerekként hatalmas élmény volt, hogy láthattam a színházakban a korszak színészóriásait, a legendás koncerteket és a felejthetetlen sporteseményeket. Jártam Budapest valamennyi színházában és összes stadionjában. Tanítványaimnak és unokáimnak sokat mesélek 1978. január 6-ról. Az elszállt évtizedek a Petőfi Laktanyában, Ferihegyen és az Országház előtt készült fényképeket számomra még értékesebbé teszik. Katonatársaim közül azóta sajnos sokan meghaltak, de negyven év után is a fülembe cseng a legmeghatóbb vezényszó: „Díszzászlóalj, vigyázz! Szent Koronának tisztelegj!” 

Paksa Tibor

Ezek is érdekelhetnek