Mi kell a fiatalnak?

Szokás a mai fiatalokról lemondóan nyilatkozni: nem foglalkoznak semmivel, nem érdekli őket semmi. Az állítás részben igazságtalan, ezt támasztja alá az Európai Bizottság legfrissebb (tavaly ősszel készült, idén januárban publikált) közvélemény-kutatása. Az Eurobarométer készítői a legilletékesebbeket, a 15–30 év közötti fiatalokat kérdezték. Érdekes kép rajzolódik ki a felmérés alapján a magyar fiatalságról.

Ország-világMunkatársunktól2018. 02. 12. hétfő2018. 02. 12.
Mi kell a fiatalnak?

Például az, hogy sportegyesület tagjaként kevesen sportolnak: az uniós átlag 30 százalék, a magyar fiataloknak mindössze 10 százaléka tagja valamilyen sportklubnak, egyesületnek, ezzel pedig sereghajtók az EU-ban. A kultúra iránt sem érdeklődnek annyira, efféle egyesületnek mindössze 6 százaléka tagja (az uniós átlag 15 százalék), civil szervezethez pedig 5 százalékuk tartozik (uniós átlag: 12 százalék).

Választani sem szívesen mennek el.

A magyar fiatalok mindössze 31 százaléka vallotta, hogy voksolt az elmúlt négy évben (az uniós átlag 43 százalék), 15 százalékuk pedig még soha nem vett részt egyetlen választáson sem. És nem azért, mert fiatal kora miatt erre nem volt lehetősége.

Érdeklődnek viszont az oktatás és a környezetvédelem iránt, kíváncsiak a menekült- és migránshelyzetre. Arra a kérdésre, hogy az uniónak mely területen kellene nagyobb aktivitásra ösztönöznie a fiatalokat, a magyarok az oktatás és a környezetvédelem területére voksoltak. Sőt e területeken aktívabbnak is mutatkoztak, mint az uniós átlag.

Ezek is érdekelhetnek