Ötkarikás riadalom

Nem kis pánikot okozott a téli olimpia kezdetét megelőző napokban, hogy a játékok helyszínén, Pjongcsangban felütötte a fejét az egyik legalattomosabb gyomor-bélrendszeri megbetegedésnek tartott norovírus-fertőzés.

Ország-világHabik Erzsébet2018. 02. 16. péntek2018. 02. 16.
Ötkarikás riadalom

A kór a biztonsági őrök között kezdett terjedni, néhányukat kórházba vitték, ezerkétszázat pedig felmentettek a szolgálat alól, s a helyükre katonákat rendeltek ki. A dél-koreai járványügyi központ igyekszik felkutatni a ragály eredetét, és az olimpia ideje alatt is mindent megtesz a fertőzés terjedésének megakadályozására – nyilatkozták a szervezők.

A norovírus rendkívül agresszív kórokozó. Az általa okozott fertőzés tünetei közé tartozik a rohamszerű hányás és a vizes hasmenés, amit fájdalmas hasi görcsök kísérnek. Mindezt általános levertség, fej- és végtagfájdalom, olykor enyhe láz tetézi. A betegség legkritikusabb időszaka a megfertőződést követő 48 óra, s bár a panaszok általában nem tartanak tovább kéthárom napnál, a kór nagyon leveri a lábáról a beteget. A norovírusra nem hat az antibiotikum, így az egyetlen gyógymód a pihenés és diétázás, mígnem a tünetek enyhülnek. A hányás és az erős hasmenés miatt jelentős folyadékveszteség éri a szervezetet, amit a legcélszerűbb vízzel és teával pótolni. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a beteg a javulás után is kerülje még pár napig a szilárd táplálékot, mert így a meggyötört gyomor- és bélnyálkahártya könnyebben regenerálódhat.

A fertőzés általában emberről emberre terjed, leginkább cseppfertőzéssel, de elkapható a tömegközlekedési eszközökön vagy akár a menzán is. Ellene a leghatásosabb védekezés az alapos szappanos kézmosás.

Ezek is érdekelhetnek