Pjongcsang, téli olimpia - Sportnapló

Palágyi Béla írása Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2018. 02. 17. szombat2018. 02. 17.

Kép: 2018. február 10. Téli olimpia. Pjongcsang. Pyeongchang. Gyorskorcsolya. Liu Shaoang (10). Fotó: Szalmás Péter, Fotó: Peter Szalmas

Pjongcsang, téli olimpia - Sportnapló
2018. február 10. Téli olimpia. Pjongcsang. Pyeongchang. Gyorskorcsolya. Liu Shaoang (10). Fotó: Szalmás Péter
Fotó: Peter Szalmas


Sajátságos kapcsolatban áll a magyar sport a vízzel: ha cseppfolyós, akkor úszóink, kajakosaink-kenusaink, pólósaink uralják; míg ha megszilárdul, és sílécet vagy korcsolyát kell kötni, netán szánkóra pattanni – nos, az már nem a mi világunk. Márpedig a dél-koreai Pjongcsangban mostanában zajló téli olimpián a hó és a jég hátán muszáj megélniük a versenyzőknek. Még jó, hogy a kilencvenes évek táján Jászberényben a Darázs és a Huszár család felfedezte gyermekei számára a rövidpályás gyorskorcsolyát, így a hűtőgépgyár műjégpályája ritkán állt kihasználatlanul.

Aztán Huszár Erika – aki ma Kanadában él – 2006-ban, a torinói téli olimpián a sportág eddigi legjobb magyar eredményét érte el: negyedik lett 1500 méteren. A short trackot (a rövidpályás gyorskorcsolya neve angolul) mindig is a kreativitás jellemezte. Jött szakember Kanadából, majd aztán Lina asszony Kínából, aki napi nyolcórás edzéseket tartott. Mivel a berényi műjégpálya nem kapott fedelet, a versenyzők gyakran átjártak a jégcsarnokokkal büszkélkedő Szlovákiába tréningezni.

A csapat egyre gyarapodott, majd megérkeztek – mit megérkeztek, Budapesten megszülettek – a Liu testvérek: Shaolin Sándor és az öccse, Shaoang, akinek az édesanyja, a szépséges Szabina asszony az egyik kínai császár után az Ádó becenevet adta.

A két fiú meglehetősen „komolyra vette a figurát”: érmeket hoztak a világversenyekről. Sanyi, azaz Liu Shaolin Sándor már a most zajló olimpián is bemutatkozott, s a saját bevallása szerint legkevésbé erős számában, 1500 méteren, a kilencfős döntőben az ötödik helyen végzett. Pedig a többiek ütötték-vágták rendesen, amiről azt mondta, ha nem ütközik szerencsétlenül, a dobogó is összejött volna… Shaoangot kizárták, mire ő hazaüzent, és bocsánatot kért a családtól a gyengébb szereplésért… Szép volt, Ádó!

Jászapáti Petra és Keszler Andrea a legjobb 16 közé jutott 500 méteren, de az elődöntőbe már nem sikerült bejutniuk.

Az alpesi számokban az orkánszerű, 70 kilométeres szélfúvás miatt a hétvégére tervezett számokat elhalasztották, így Kékesi Márton csak a lapzártánk után, csütörtökön vág majd neki a lejtőnek. A nőknél viszont Hozmann Szonjával és Maróty Mariannal együtt a valamikori rajtban bizakodhattak a lesiklók.

A szélvihar miatt a rendezők némi fazonigazítást is végeztek a programon: néhány számban nem lesznek selejtezők, a versenyzők kétszer teljesítik a távot, s mindenkinél a jobbik eredményét veszik alapul. Az olimpia eddigi legnagyobb szenzációja az amerikai Gerard Redmond hódeszkás versenyző szereplése: 17 évesen nyerte meg a slopestyle számot.

Keddi lapzártánk előtt nem sokkal rendezték meg a férfiaknál a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres távján a selejtezőket. Liu Shaoangot a futamában kizárták, míg Liu Shaolin Sándor továbbjutott a negyeddöntőbe. A férfiváltó 5000 méteren pedig – Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállításban – bekerült a döntőbe!
 

Ezek is érdekelhetnek