Tragikus rekorddöntés

A Szaratov légitársaság Orszkba tartó An–148-as gépe négy perccel a felszállás után eltűnt a radarernyőkről múlt vasárnap.

Ország-világM. M.2018. 02. 17. szombat2018. 02. 17.
Tragikus rekorddöntés

A gép lezuhant, 65 utasa és hatfős személyzete meghalt. A járaton a jelentések szerint három külföldi – azeri, illetve svájci – állampolgár utazott. Az orosz áldozatok közül 35-en Orenburg megyében, tízen Moszkvában, négyen Szaratovban, hárman Szentpéterváron, a többiek pedig az ország más részein éltek. A roncsok körülbelül harminchektáros területen szóródtak szét, a holttestek és a gép maradványainak felkutatásán hétszáz ember dolgozik három műszakban a katasztrófa helyszínén, a Moszkva közeli Ramenszkojei járásban.

A tragédia okai egyelőre ismeretlenek, a találgatások és feltételezések zavaros sorozata olvasható a helyi és a világsajtóban. A szakértők elsősorban nem terrortámadásra gyanakodnak: a Kommerszant című gazdasági napilap szerint ők a hajtómű kigyulladását, a sebességmérő meghibásodását, a jegesedést és a pilóta hibáját tartják a legvalószínűbbnek a tragédia lehetséges okai közül.

A hozzátartozóknak nem vigasz, de a modern repüléstörténetben repülésbiztonsági rekord dőlt meg a Szaratov gépének vasárnapi tragédiájával: 440 napja nem zuhant le kereskedelmi utasszállító, s ez a leghosszabb balesetmentes időszak a légi közlekedés történetében. A 13 géppel működő orosz regionális légitársaságnak eddig egyetlen gépe sem szenvedett balesetet.

Ezek is érdekelhetnek