Változó viszonyok

A bécsi szociáldemokrata pártban, a legbefolyásosabb tartományi szervezetben csaknem ezer küldött szavazott az elnöki tisztétől 25 év után megváló Michael Häupl utódáról. A pártelnöki tisztség, mivel a tartomány legnagyobb pártja az SPÖ, polgármesterséget is jelent Bécsben. A hírek szerint a városházán májusban lesz az őrségváltás.

Ország-világFöldvári Zsuzsanna2018. 02. 04. vasárnap2018. 02. 04.
Változó viszonyok

Példa nélkülinek számított eddig a bécsi vörösök történetében, hogy két jelölt küzdött az utódlásért: a szavazatok 57 százalékát megszerző, 56 esztendős Michael Ludwig (képünkön) és a 43 százalékig jutó, 48 éves Andreas Schieder. Ludwig magabiztos győzelme meglepetést keltett, az SPÖ országos és bécsi vezetői ugyanis egyaránt konkurensét támogatták.

Az okokat nem tudni, de köztudomású volt, hogy Häupl, aki távozása időpontját húzta, ameddig csak lehetett, nem szerette volna Ludwigot utódának. Időhúzásában az is szerepet játszott, hogy tartogatta a helyét Christian Kernnek, a 2017. októberi választásokon megbukott kancellárnak, hátha Bécsben akarná folytatni karrierjét. Kern azonban az ellenzékbe szorult egész SPÖ vezére maradt, s egyúttal a szociáldemokrata parlamenti frakció élére is állt. Oda, ahol már volt egy frakcióvezető, nevezetesen Andreas Schieder, akinek így új pozíciót kellett keresni.

Ludwig javára írták, hogy egész életében a városházán dolgozott, számos funkciót töltött be, sőt 2010-ig, amíg át nem kellett adnia a helyet a koalíciós partner zöldeknek, az alpolgármesteri tisztséget is ellátta. Tehát ismeri a bécsi városi apparátust, mint a tenyerét. Ludwig nem olyan karizmatikus személyiség, mint elődje, Michael Häupl, akinek jó bemondásait, vállveregetős vicceit és leplezetlen italszeretetét még sokáig fogják emlegetni a bécsiek. De szervezőképességét is, amellyel az osztrák fővárost hosszú évek alatt a világ egyik legélhetőbb városává tette. A kedélyes Häupl mindazonáltal vasmarokkal kormányzott, s az elesettek iránti empátiáján, a szélsőjobboldali FPÖ iránti ellenszenvén akkor sem változtatott, amikor az SPÖ országos vezetése idegenellenessé kezdett válni, s immár nem zárta ki a Häupl számára elképzelhetetlen együttműködést az országosan októberben hatalomra került FPÖ-vel.


Földvári Zsuzsanna,
Bécs

Ezek is érdekelhetnek