Ennél sokkal többet érnek

HOGYAN GONDOLHATOD, hogy mi ezt élvezzük? – szegezi a kérdést a nézőnek a fiatal lány. A „Mennyit érsz?” interaktív budapesti kiállítás azért jött létre, hogy eloszlassa a tévhiteket a prostitúcióról, amelynek sajnos egyre több kiskorú esik áldozatául.

Ország-világHardi Judit2018. 04. 26. csütörtök2018. 04. 26.

Kép: MEDELLIN - Young girls , Hookers stand at night at the corner from Medellin’s central plaza waiting to be picked up by the next businessman. Medellin’s Director of Tourism Development said child prostitution in the city is exacerbated by the higher number of tourists visiting during the festival season. he local newspaper here, El Tiempo, just published an article on children working in sexual exploitation here in Medellin. It seems to provide a fairly accurate account of how life is for our girls before they arrive to us at the Open Arms Foundation. The statistics at the end of the article seem fairly low, but that is not surprising as the government usually tries to hide any ugly facts about the country. COPYRIGHT ROBIN UTRECHT, Fotó: ROBIN UTRECHT

Ennél sokkal többet érnek
MEDELLIN - Young girls , Hookers stand at night at the corner from Medellin’s central plaza waiting to be picked up by the next businessman. Medellin’s Director of Tourism Development said child prostitution in the city is exacerbated by the higher number of tourists visiting during the festival season. he local newspaper here, El Tiempo, just published an article on children working in sexual exploitation here in Medellin. It seems to provide a fairly accurate account of how life is for our girls before they arrive to us at the Open Arms Foundation. The statistics at the end of the article seem fairly low, but that is not surprising as the government usually tries to hide any ugly facts about the country. COPYRIGHT ROBIN UTRECHT
Fotó: ROBIN UTRECHT

Sötét, koszos pince, benne törékeny fiatal lány. A férje zárta be oda, hogy dolgozzon: fogadja a férfiakat, akiket az ura küldött. Naponta annyit, amennyit. Mesél az életéről, látszólag beletörődve: ez a sorsa, hogy ne legyen szabad akarata. Nézem a képernyőn az arcát, hiszi is meg nem is, hogy valaha kikerül onnan. Hiába tudom, hogy színésznő játssza a szerepet, a történet – amely valakivel, nem is olyan régen valóban megesett – még napokig foglalkoztat.

A néhány hete, mindössze pár napig nyitva tartó „Mennyit érsz?” című interaktív kiállítás mindenkor aktuális. Márciusban például azért kellett beszélni a témáról, mert egy kiskorú lányt prostitúcióért ötvenezer forintos pénzbírságra ítéltek. Mindezt úgy, hogy bizonyítottan kiszolgáltatott helyzetben élt, a saját és a családja megélhetéséért dolgozott. Az emberi jogok biztosa rámutat: a törvénynek az lenne a dolga, hogy ne büntessen, hanem kiutat mutasson a kiszolgáltatott helyzetbe jutó lányoknak, a kiskorúakat pedig egyértelműen áldozatnak, ne pedig elkövetőnek tekintse.

Magyarországon jelenleg a helyzet úgy áll: a lány csak akkor úszhatja meg a büntetést, ha egyértelműen bizonyítja, hogy kényszer vagy fenyegetés hatására állt ki az utcára. Ezt bizonyítani azonban szinte lehetetlen, hiszen a prostituált a legtöbb esetben fél a futtatójától vagy érzelmileg függ tőle. Itthon 2015 júliusában hirdették ki a Lanzarote-i Egyezményt, amely a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelemről szól. Ezek szerint – mutat rá az ombudsman – abból kell kiindulni, hogy a kiskorúak prostitúciós tevékenysége nem lehet önkéntes, azt fizikai, lelki, gazdasági kényszer vagy fenyegetés hatására végzik.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a mélyszegénységben élő, az állandó testi-lelki bántalmazást elszenvedő és/vagy állami gondozásban élő fiatalok vannak. Ők azok, akiket a legkönnyebben megkörnyékezhetnek a futtatóik: könnyű pénzt, sok esetben szerelmet ígérnek (ezeket a férfiakat nevezzük loverboyoknak). A helyzetet nehezíti, hogy e loverboyok sok esetben feleségül veszik a fiatal lányt, akit ezentúl – hiába nem töltötte be a 18. életévét – a törvény már nagykorúnak ismer el.

– A hozzánk érkező lányok-nők 90-95 százalékáról elmondható, hogy gyerekkori bántalmazás áldozata – osztja meg tapasztalatait Fazekas Rita, a Névtelen Utak Alapítvány önkéntese. A közhasznú alapítvány az emberkereskedelem, a szexuális kizsákmányolás, a prostitúció áldozatainak teljes körű rehabilitációjával és reintegrációjával foglalkozik. – Sokan azt hiszik, kizárólag pénzadománnyal segíthetik a munkánkat – válaszolja, mikor arról faggatom, mit tehet a társadalom a kizsákmányolás ellen. – Természetesen örömmel vesszük az anyagi segítséget és a tárgyi felajánlásokat is, de nagyon sokat segít az önkéntes munka és még többet a szemléletváltás. Fontos, hogy a társadalom elfogadóbb legyen, hiszen ha a történetek mögé lát, nem az áldozat hibáztatása lesz az első gondolata.

A nevelést pedig minél fiatalabb korban szükséges elkezdeni. Meg kell tanítani, hogy bátran mondhatnak nemet, a testük csak az övék, ahhoz idegen nem nyúlhat. Jellemző, hogy a kiszolgáltatott helyzetben felnőtt lányok, akiknek a testét nem tisztelik, könnyebben válnak a prostitúció áldozatává. Nem is beszélve azokról a gyerekekről, akiket a saját rokonaik adnak el.

Segíthet a környezet is, csak oda kell figyelni: intő jel, ha a gyerek viselkedése hirtelen megváltozik, nagyon csendes vagy ellenkezőleg, nagyon harsány lesz például az iskolában. Szintén aggodalomra adhat okot, ha a fiatal kerüli a szemkontaktust, ha tikkelni kezd vagy ijedten húzódik el az ártatlan érintéstől is.

– De már úgy is sokat segíthetünk, ha nem igazoljuk a prostitúció létjogosultságát azzal, hogy pornót nézünk, hiszen ezekben a filmekben a lányok gyakran kényszer hatására szerepelnek – mondja Fazekas Rita. S az elővigyázatosság is fontos: sokszor előfordul, hogy ártatlannak látszó külföldi munkára jelentkező lányokat prostitúcióra kényszerítenek, miközben irataikat, telefonjukat elveszik, így a családjuknak kevés az esélye a megtalálásukra. – Javasoljuk: akármilyen megbízhatónak is tűnik az ajánlás, minden külföldi munkavállalás előtt alaposan tájékozódjunk, a döntésbe vonjunk be minél több családtagot, akik baj esetén a segítségünkre siethetnek – összegez az önkéntes.

Ezek is érdekelhetnek