Féltek a retorziótól?

Habár általános az elégedetlenség az egészségügyi dolgozók körében, a vasárnap délután tartott tüntetésre csak kevesen mentek el.

Ország-világhj2018. 04. 02. hétfő2018. 04. 02.
Féltek a retorziótól?

Politikamentes demonstráció – e célt tűzték ki maguk elé a szervezők, és komolyan is vették: ahogy az egyik felszólaló megemlítette az „emberminiszter”, illetve a miniszterelnök nevét, azonnal levezették a színpadról. Nem, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) célja nem politikai volt – „mindössze” több megbecsülést szeretnének. Mert – mint az a tüntetésen elhangzott – még mindig túl sokat dolgoznak az egészségügyisek, túl kevés pénzért. Hiába mondja a kormány, jelentősen emelte a béreket az egészségügyben, a fizetés továbbra sem elég sokak számára a megélhetéshez, vélik a felszólalók. Dr. Soós Anna, a FESZ elnöke szerint csak a dolgozók 30 százaléka kapott béremelést (az orvosok és a diplomás ápolók), a többieknek továbbra is körülbelül nettó 120 ezer forintos alapbérrel kell beérniük. Az elnök szerint a mentők, az ápolók 80 százaléka gondolkodik a szakma elhagyásán. De megalázóan kevés pénzért dolgoznak a kórházakat üzemeltetők, a karbantartók, a sofőrök, az étkeztetésben dolgozók – közülük sokan tíz éve ugyanannyi bérért.

A Kossuth térre azonban már jóval kevesebben mentek ki tüntetni vasárnap. A szónokok szerint egyrészt azért, mert sokan a demonstráció ideje alatt is dolgoztak – vagy fő-, vagy mellékállásukban –, illetve mert vasárnap reggel a Facebookon kampány indult, miszerint elmarad a tüntetés, de többen a retorziótól való félelem miatt maradhattak távol.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma rövid időn belül válaszolt a tüntetőknek. Mint közleményében írja, a FESZ eddig nem volt hajlandó részt venni a kormánnyal folytatott egészségügyi tárgyalásokon. Pedig – írja – ez a kormány megbecsüli a dolgozókat, éppen ezért folyamatosan tárgyal a béremelésről, a mostani tüntetés pedig csak politikai akció.

 

 

Ezek is érdekelhetnek