Megújuló Tokaj-vidék

Kastélyok, műemlék épületek, vallási helyszínek és történelmi utcarészek is megújulnak a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése című projekt keretében.

Ország-világB. H.2018. 04. 23. hétfő2018. 04. 23.

Kép: tokaj borvidék nagy kopasz hegy tájegység szőlő bor madár tisza 2013 10 09 Fotó: Kállai Márton

Megújuló Tokaj-vidék
tokaj borvidék nagy kopasz hegy tájegység szőlő bor madár tisza 2013 10 09 Fotó: Kállai Márton

A megvalósításra 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. az uniós Széchenyi 2020 programból – közölte a kft. az MTI-vel. A tervek szerint egységes képet kap a tokaji sétálóutca, 19 főutcai ház homlokzatát újítják föl, és az óvárosi parti sétány fejlesztését is elvégzik. Emellett megújul Mád község belvárosi arculata, a Borsay-kastély kertje közösségi térré alakul, a Sichermann-ház pedig interaktív kiállítással bővül. 

A projekt részét képezi a tállyai Mailloth-kastély belsőépítészeti átalakítása, a kastélykert rendezése és a tolcsvai Rákóczi-kastély fejlesztése. A vallási értékmegőrzés keretében megújul a tállyai evangélikus templom, a bodrogkeresztúri római katolikus templom és a csodarabbi háza. A kft. konzorciumi partnereiként önkormányzatok, valamint borászati és egyházi szervezetek vesznek részt a programban. A beruházásoktól azt várják, hogy néhány éven belül mintegy nyolcvanezerrel nő a látogatók éves száma a világörökségi helyszíneken. 

Ezek is érdekelhetnek