Méregdrága bécsi kórház

Tizennyolc éve tart az osztrák főváros jelenlegi legnagyobb beruházása a tervezéssel, előtárgyalásokkal együtt. A kivitelezés költségeit 2009-ben a részhitelező Európai Beruházási Bank még 605 millió euróra becsülte, a mostani számítások már 1,6 milliárd eurónál tartanak, s újabb és újabb váratlan költségek felbukkanásáról hallani. A bécsi északi kórházról (Kran kenhaus Wien-Nord) van szó.

Ország-világFöldvári Zsuzsanna2018. 04. 18. szerda2018. 04. 18.

Fotó: Bwag

Méregdrága bécsi kórház Fotó: Bwag

Úgy indult, hogy ez lesz Európa legnagyobb és legkorszerűbb kórháza, amely évente 46 ezer fekvőbeteget és 250 ezer ambuláns pácienst gyógyít, és osztályokat vesz át más gyógyintézményektől. Az eredeti tervek szerint már 2014től üzemelnie kellene, a legújabb remények szerint viszont csak 2019 őszén nyitja meg kapuit. Eredetileg arról volt szó, hogy vegyes, állami és magántőkét is bevonó finanszírozással épül a kórház, irányító a bécsi önkormányzat, annak is az egészségügyi és szociális osztályát vezető Sonja Wehsely és a főváros 30 ezer embert foglalkoztató szervezete, a Wiener Krankenanstaltenverbund (KAV). A tandem úgy döntött, ők maguk veszik kezükbe a beruházást. Az önállósodás azonban ez esetben azt is jelentette, hogy nem alkalmaztak fővállalkozót. Pedig szinte nincs példa fővállalkozó nélküli kórházberuházásra egész Európában, ahogyan erre a szakemberek már 10 éve figyelmeztették a politikusokat. A fővállalkozó garanciát vállal, nála összpontosulnak a döntések, ő látja át az egész folyamatot. Hiányában, s ez történt a Krankenhaus Wien-Nord esetében, minden feladatról a városi vezetők külön szerződést kötöttek, a folyamat lassú, drága és szerteágazó volt. Állítólag egyes kivitelezők írásos szerződésben követelték teendőik részletekbe menő tisztázását, mert már eleve számoltak az utólagos perekkel, reklamációkkal.

A kritikusok hamar konstatálták, hogy Ausztriában nincs még egy olyan kórház, amelynek építési költségei akár csak megközelítenék a floridsdorfit. A legegyszerűbb számadat az összehasonlításra az egy ágyra jutó költség, ez az új kórház esetében pillanatnyilag 2,051 millió euró, míg az utána következő Donauspital Wiennél mindössze 700 ezer euró.

Közben Bécs-szerte lázadoztak az orvosok a túl sok munka miatt, a kórházakban pedig nem volt ritkaság, hogy a betegek egy részét a folyosón fektették, gyógyították. 2017 elején Sonja Wehsely, akit korábban, mint leendő bécsi polgármestert is emlegették, jobbnak látta, ha elhagyja a várost, s elmegy jó pénzért Németországba a Siemenshez dolgozni. Nem is várta meg a számvevőszék aktuális jelentését, amely 8000 hibát sorolt fel az építkezéssel kapcsolatosan. A rendíthetetlenül bizakodó városatyák hangoztatták, ez nem is sok egy ilyen óriásberuházásnál, hallottak ők már 20-30 ezer felsorolt hibáról. Az utód Sandra Frauenberger lett, akit az előd helyett is folyton szidalmaztak. Neki kellett bejelentenie az újabb késéseket, s elvinnie a balhét például amiatt, hogy a bécsi önkormányzat 95 ezer eurót fizetett ki egy magát energikusnak nevező férfinak, aki arról gondoskodott, hogy a betegágyak a feng shui környezetbarát elvei szerint álljanak.

Az energikus repült, de Frauenberg sem bírta az állandó támadásokat, márciusban lemondott. Májustól Michael Ludwig Bécs új polgármestere, ő új városi tanácsosokat, keményebb elszámoltatást, s a kórház mielőbbi megnyitását ígéri. Hírlik, hogy a KAV-ot is megszüntetik, olyan szervezetet hoznak létre, amely képes áttekinteni kórházait.

Ezek is érdekelhetnek