Ötletből lesz a találmány

IDEA-EXPO CÍMMEL nemzetközi kiállítást és vásárt rendeztek Abonyban a hódmezővásárhelyi Ötlet Club 13 Egyesület szervezésében. A tavasznyitó seregszemlére az Abonyi Lajos Művelődési Házba lapunkat is meghívták.

Ország-világDulai Sándor2018. 04. 11. szerda2018. 04. 11.
Ötletből lesz a találmány

Nem is olyan régen nagy sikerű Szabad Föld-estet tartottunk itt, szívesen mentünk ismét. (A Pest megyei települések közül Abonyban van a legtöbb előfizetőnk.) Huszonhét hazai városból, faluból érkeztek kiállítók, de jöttek Romániából, Szerbiából, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából is. Kilencvennyolc újítást és találmányt mutattak be összesen, a prototípustól a sorozatgyártású termékekig.

A csőtöréskor önműködően elzáródó főcsaptól a fényáteresztő betonig – amit nagyrészt az Ötlet Club jóvoltából fedezett fel évekkel ezelőtt az ország –, a nyulak természetes pároztatását és a kisnyulak stresszmentes elválasztását szolgáló „ösztönketrectől” a különböző logikai játékokig, a kézi gabonamalomtól a napkemencéig, a légúti allergia és asztma kezelését segítő Géniuszés Med Oscar-díjas miniszanatóriumtól (sóinhalátortól) a csigás adagolóval ellátott diótörő gépig sok mindent láthattunk és megcsodálhattunk. Az utóbbi – a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum gépipari szakgimnáziuma három diákjának újdonsága – például igen nagy érdeklődést váltott ki, a 10.c osztályos Csiga Marcell, Gulyás Máté és Honti Tamás alig győzte magyarázni és mutatni a látogatóknak a gép működését. (Lapunk Én így csinálom rovatában is beszámolnak majd róla.) A Lankus József tanár úr vezette szakkörből még hárman jeleskedtek Abonyban: Almási Krisztián, Szabó György és Szemerei Péter egy üregelőgéppel rukkolt elő.

A legfiatalabb pályázó a beremendi Illés Bettina volt a maga 10 évével – környezetvédelmi témájú rajzaival –, s akadt, aki – például a miniszanatórium feltalálója, Kiss Lukács – nyolcvanon túl is ifjúi hévvel fogadta vendégeit. Annál meggyőzőbb érv pedig nem is kellett a találmánya mellé, hogy először önmagát gyógyította meg vele. S hogy mi mindenen törik a fejüket találékony emberek? Az abonyi Csizmás Anita például – akinek az édesanyja matektanárnő – ötéves kisfiával társasjátékozva jutott el a szorzótábla gyorsabb elsajátítását szolgáló memóriajátékig.

„Minden találmány kezdete az ötlet” – ez az Ötlet Club 13 Egyesület jelmondata. Az egyesület – amely 1996. március 13-án alakult és 13-an hozták létre – szeretné elősegíteni, hogy minél több ötletből legyen találmány. Az ötletgazdák és a feltalálók helyzete nem könnyű hazánkban, miként a szomszédos országokban sem. Nagy Zoltán, a vállalkozásszervezőként 2014-ben Jedlik Ányos-díjjal kitüntetett elnök szerint ezért is kerestek társakat határon túl is, s nem csak magyarokat. Különösen jók a vajdasági és a bánáti kapcsolataik: az Ötlet Club közreműködésével jutottak el szerb és horvát feltalálók Romániába, a nagyszabású zsombolyai kiállításra. Abonyba pedig – ahol tíz év elteltével most másodszor rendezték meg az Idea-Expót – eljöttek a Temesvári Műszaki Egyetem kutatói és mások a Temesközből, akiknek a szerbiai szereplését korábban nem engedélyezte a bukaresti hatóság. Az újítások, találmányok népszerűsítése és piacra jutásának elősegítése mellett nagyon fontosak azok a találkozások és beszélgetések, amelyek a kiállítótermeken kívül a fehér asztal mellett zajlanak, és összehoznak, egy-egy ötlet továbbgondolására, közös munkára késztetnek olyan embereket, akik különben tán meg sem ismerhették volna egymást.

Sokak számára pedig a legnehezebb épp az, hogy ha már úgy látják, eljött az ideje, akkor miképpen lehet „levédetni” egy szabadalmat. Nagy Zoltánék ebben is tudnak segíteni: az egyesületet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (az egykori Szabadalmi Hivatal) a feltalálók és a hivatal közötti láncszemnek tekinti, Abonyban is ott voltak az asztalokon az iparjogvédelmi, információs, tájékoztató kiadványaik, melyek segítik az eligazodást.

Az Ötlet Club 13 a vidék egyesülete, kiállításaikat is vidéken rendezik. Már túl vannak a hatvanadikon, és folytatják. Szeretnék, ha ötletével sehol senki nem maradna egyedül, hanem szolgálhatná a köz javát vele, határon innen és túl.

Ezek is érdekelhetnek