Perel az Energiaklub

A bíróságok függnek a politikától, érzi megerősítve az eddigi meggyőződését az Energiaklub, tudtuk meg a civil szervezet szakmai igazgatójától, Fülöp Orsolyától. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke ugyanis visszaélt jogkörével – mondta ki a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az elsőfokú ítéletében.

Ország-világH. P.2018. 04. 09. hétfő2018. 04. 09.

Kép: Paks. 2011. április 11. Kiéget fütőelem tároló a Rádioaktív Hulladék Kezelőben. Fotó: Ujvári Sándor

Perel az Energiaklub
Paks. 2011. április 11. Kiéget fütőelem tároló a Rádioaktív Hulladék Kezelőben. Fotó: Ujvári Sándor

A bíróság megállapítása egy állás megpályázása nyomán született döntéssel kapcsolatos. Az Energiaklub emlékeztetett arra, hogy a környezetvédelmi hatóság által a Paks II. Zrt. számára kiadott engedélyt bíróságon támadták meg. Az ügy tárgyalását is olyan bíró utasította el, akinek egy korábbi kinevezése a civil szervezet tudomása szerint szintén Handó Tündétől függött.

Az Energiaklub tavaly májusban azért fordult a bírósághoz, mert a környezetvédelmi hatóság alapvető kérdések tisztázatlansága ellenére áldását adta a Paks II. beruházásra. Máig tisztázatlan ugyanis, hogy a kiégett fűtőelemeket hol fogják tárolni. Amíg ez nem tudható, addig az sem egyértelmű, hogy annak milyen hatása lesz a környezetre. Ameddig pedig az ilyen alapkérdések homályban maradnak, addig nem engedélyezhető a beruházás sem. Márpedig a Paks II. Zrt. által benyújtott dokumentációban nem található érdemleges válasz a fűtőelemek elhelyezésével kapcsolatos kérdésekre. A hiányosságok ellenére kiadott hatósági engedélyt az Energiaklub tehát a bíróságon támadta meg, ám a bíró ennek a tárgyalását elutasította. Az Energiaklub ezért nemrégiben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Ha a nemzetközi bíróság is megállapítja a jogsértést, akkor az ügy visszakerül a magyar bíróságra. Ennek eredményeként a bíróság arra kötelezheti a hatóságot, hogy újra folytassák le az engedélyezési eljárást, és egészen addig vonja vissza jóváhagyását a beruházásra, ameddig a Paks II. Zrt. a beadványában nem tisztázza az emberi életre veszélyes fűtőelemek elhelyezésének módját.

Ezek is érdekelhetnek