Tavaszi nagytakarítás

A Facebooknál komolyan gondolják a szigorításokat. Elsősorban a választások tisztaságát hivatott szolgálni az új intézkedéscsomag, amely segítségével a hamis információkat vagy agresszív propagandát terjesztő felhasználói fiókokat már azelőtt blokkolják, hogy azok tömeges kárt okozhatnának.

Ország-világMarkos Mária2018. 04. 08. vasárnap2018. 04. 08.

Kép: Facebook CEO Mark Zuckerberg takes a selfie with a group of entrepreneurs and innovators after taking part in a roundtable discussion at Cortex Innovation Community technology hub, Thursday, Nov. 9, 2017, in St. Louis. Zuckerberg was in St. Louis to announce a program to boost small businesses and bolster individual technical skills both on and off Facebook. (AP Photo/Jeff Roberson), Fotó: Jeff Roberson

Mark Zuckerberg
Facebook CEO Mark Zuckerberg takes a selfie with a group of entrepreneurs and innovators after taking part in a roundtable discussion at Cortex Innovation Community technology hub, Thursday, Nov. 9, 2017, in St. Louis. Zuckerberg was in St. Louis to announce a program to boost small businesses and bolster individual technical skills both on and off Facebook. (AP Photo/Jeff Roberson)
Fotó: Jeff Roberson

Mint ismeretes, nemrég több tízmillió Facebook-profilhoz fért hozzá a Cambridge Analytica nevű elemzőcég, amely az így kapott adatokat később politikai célokra használta fel. Bár a Facebook atyja tagadta az amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásával kapcsolatos vádakat, később több olyan változtatás is életbe lépett, amelyek a vonatkozó vádak miatti biztonságot hivatottak erősíteni. Négy fő területre koncentrálnak a Facebooknál: az idegen beavatkozás megakadályozására, a kamuprofilok gyorsabb kiszűrésére és törlésére, a hirdetések átláthatóságának fokozására, továbbá a hamis hírek terjedésének csökkentésére.

Utóbbival kapcsolatosan már konkrétumokat is tudni: a Facebook nemrég partnerségre lépett a francia hírügynökséggel, az AFP-vel, melynek keretében egy, a közösségi oldallal együttműködő csapat ellenőrzi majd a hírfolyamban megjelenő fotók és videók valóságtartalmát, hogy így segítsék a manipulatív képi tartalmak kiszűrését. A  változtatások másik része a kamucikkekkel teli oldalak azonnali felismerése és még azelőtt történő blokkolása, hogy azok bárminemű kárt okoznának a Facebook rendszerében. 

A rendszert sikerrel tesztelték az olaszországi, valamint az amerikai időközi választások idején, egy alabamai esetnél pedig macedón spammerek (szemetelők) tömegét sikerült így blokkolniuk. 

A félautomata rendszer már most meglehetősen nagy fordulatszámon üzemel: a Facebook közlése szerint napi szinten milliónyi kamuprofiltól szabadítja meg az oldalt és tisztességes használóit. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!