Tiszavirág-életű egyezség

Az izraeli miniszterelnök bejelentette hétfőn késő este, hogy felfüggeszti az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) alig néhány órával korábban megkötött megállapodásának végrehajtását. A kormányfő tárgyalni akar a Kis-Afrikának nevezett dél-tel-avivi városrész lakosaival, ahol jelentős számú menekült él.

Ország-világMarkos Mária2018. 04. 08. vasárnap2018. 04. 08.

Kép: Negev-sivatag, 2015. augusztus 25. Egy afrikai menekült elhagyja a Holot menekülttábort az egyiptomi határ közelében fekvő dél-izraeli Negev-sivatagban 2015. augusztus 25-én. A legfelsőbb bíróság augusztus 11-i döntése alapján az izraeli hatóságoknak szabadon kell bocsátaniuk az eddig a táborban elhelyezett, Afrikából az utóbbi években illegálisan érkezett és már több mint egy éve fogva tartott menekülteket. (MTI/EPA/Abir Szultan), Fotó: Abir Szultan

Tiszavirág-életű egyezség
Negev-sivatag, 2015. augusztus 25. Egy afrikai menekült elhagyja a Holot menekülttábort az egyiptomi határ közelében fekvő dél-izraeli Negev-sivatagban 2015. augusztus 25-én. A legfelsőbb bíróság augusztus 11-i döntése alapján az izraeli hatóságoknak szabadon kell bocsátaniuk az eddig a táborban elhelyezett, Afrikából az utóbbi években illegálisan érkezett és már több mint egy éve fogva tartott menekülteket. (MTI/EPA/Abir Szultan)
Fotó: Abir Szultan

Izraelben hétfőn jelentették be, hogy megállapodtak az ENSZ menekültügyi szervezetével (UNHCR), és nem fognak visszatoloncolni Afrikába több tízezer illegális bevándorlót. A megállapodás azt tartalmazta, hogy több mint 16 ezer embert nyugati országok fognak átvenni. További mintegy 16 ezer afrikai bevándorló oltalmazotti státuszt kap, és még legalább öt évig Izraelben maradhat.

Nemcsak a jobboldali szavazók, de Benjamin Netanjahu koalíciós partnere is nyomást gyakorol a kormányra, hogy utasítsa ki a migránsokat. Izrael februárban kezdte kézbesíteni 20 ezer afrikai férfi számára a távozásra felszólító leveleket, két hónapot adva nekik az ország elhagyására, ellenkező esetben börtönnel fenyegetve őket. Az izraeli kormány fejenként 3500 eurót ajánlott a többségükben Szudánból és Eritreából érkezett migránsoknak, továbbá egy repülőjegyet egy „biztonságos, Szaharától délre fekvő országba”, amely az izraeli média szerint Ruanda vagy Uganda lehet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az elmúlt időszakban arra kérte Izraelt, hogy vizsgálja felül a több tízezer afrikai kitoloncolására vonatkozó eredeti tervet – ezt követően született meg a megállapodás. Aminek bejelentése után Netanjahut ostromolták a médiában, hogy mondja vissza az egyezséget. Egyesek azzal vádolták, hogy engedett az ellenzéki baloldaliak nyomásának, és elárulta annak a dél-tel-avivi városrésznek a lakosait, ahol a legnagyobb migránsközösség él Izraelben.

A Kis-Afrikának nevezett területen élő izraeliek egy része ugyanis azt akarja, hogy toloncolják ki a bevándorlókat. „Figyelek az önök szavára, különösen a dél-tel-aviviakéra” – írta Netanjahu a Facebookon. Az UNHCR-rel kötött megállapodás végrehajtása körülbelül öt évbe telt volna, és sokan úgy gondolják Izraelben: a miniszterelnök azért farolt ki belőle, hogy meg tudja őrizni szavazóbázisát a mostani, politikailag bizonytalan időszakban.

Ezek is érdekelhetnek