Feketemunkások mindenfelé

DÖBBENETES ADAT látott napvilágot: az utolsó hét év alatt csaknem megduplázódott a mezőgazdaságban feketén foglalkoztatottak aránya, miközben hivatalos vélemény szerint legalább 50 ezerrel többen dolgoztak szabályos körülmények között.

Ország-világO. Horváth György2018. 05. 01. kedd2018. 05. 01.

Kép: Krumpli burgonya ültetés kapálás Start munka program startmunkaprogram Kétújfalu közmunka, napszámos földek 2012.04.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Feketemunkások mindenfelé
Krumpli burgonya ültetés kapálás Start munka program startmunkaprogram Kétújfalu közmunka, napszámos földek 2012.04.13. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Míg 2011-ben nagyjából 18, addig tavaly már bő 33 százalékot tett ki az ellenőrzött mezőgazdasági vállalkozásoknál a bizonyítottan feketén foglalkoztatottak száma. Ezt az adatot a minap a gazdasági tárca tette közzé. Tovább rontja a képet, hogy a munkaügyi hatóság által az ágazatban ellenőrzött 3669 munkavállalóból 2660 főt érintett valamilyen szabálytalanság, ebből a feketén foglalkoztatott munkavállalók 1224-en voltak. Vagyis a minden előírásnak megfelelő agrárfoglalkoztatás nem érte el az egyharmadot sem! (Ennél szinte csak az építőiparra jellemző rosszabb adatsor.)

Ráadásul sokan tudatosan szegik meg a törvényt, mondhatni a lebukás veszélyét is vállalva spórolnak a béreket terhelő költségekkel, a hozzá kacsolódó adminisztráción. A hatóságok megállapították, hogy a munkáltatók elsősorban a tulajdonosi körből kerülnek ki, nem jellemző az alvállalkozói forma. Akiknél a korábbi időszakban már többször is feltártak feketefoglalkoztatást, többször történt ismételt ellenőrzés. Ezeknél az eseteknél jellemzőnek számít, hogy a munkáltatók rendszeresen, az adóhatósági és munka- ügyi ellenőrzések során megállapított szabálytalanságok, szankciók figyelmen kívül hagyásával foglalkoztattak nagyszámú munkavállalót.

A növénytermesztésnél a feketemunka előfordulása a gyakoribb, míg az állattenyésztéssel kapcsolatban jellemző a munka- és pihenőidőre irányuló szabálytalanság – például 4 órás állásra vannak bejelentve, de egész nap dolgoznak –, a bérpótlékok fizetésének elmaradása, valamint a szabadság kiadásával kapcsolatos anomáliák. Az élelmiszeriparban is végeztek ellenőrzést. Itt a második és harmadik negyedévben – a mezőgazdasági termények fő betakarítási és feldolgozási idényében – szaporodnak meg a szabálytalanságok. A folyamatosabb tevékenységet jelentő sütőipari- és a húsipari cégeknél továbbra is a szakképzett munkaerő foglalkoztatása problémás: jellemző a munkabérek növelése a már meglévő dolgozói állomány megtartása érdekében. Ez csak részben sikerült, sok jó „szaki” hagyta el az országot, így gyakran hiányzik a megfelelő képzettségű szakmunkás, ezért a munkavállalói kiszolgáltatottság e területeken kisebb, mint a mezőgazdaságban.

Ezek is érdekelhetnek