Folyamatos purgatórium

A királyi esküvő tündérmeséje után visszatér a szikár valóságba a brit közélet. A kormány figyelme továbbra is a legfontosabb aktuális kérdésre, a Brexitre irányul.

Ország-világR. Hahn Veronika2018. 05. 27. vasárnap2018. 05. 27.

Kép: British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street as she heads to the Parliament to attend the weekly Prime Minister Questions session (PMQs), London on May 16, 2018. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto), Fotó: Alberto Pezzali

Theresa May Attends PMQ Session
British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street as she heads to the Parliament to attend the weekly Prime Minister Questions session (PMQs), London on May 16, 2018. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Fotó: Alberto Pezzali

Múlt szombaton néhány órára a szigetország legszebb arcát, tökéletes szervező- készségét, a pompa és a hagyományok tiszteletben tartását mutatta a nagyvilágnak Harry herceg és az egykori Meghan Markle, mára Sussex hercege és hercegnéje windsori házasságkötésével. Az ifjú pár elvből nem hívott meg az esküvőre politikai személyiséget sem az Egyesült Királyságból, sem az Egyesült Államokból, a volt konzervatív kormányfő, John Major is csak mint Vilmos és Harry kijelölt hivatalos mentora vehetett részt az eseményen. A kormány figyelme így egy percre sem terelődött el a legfontosabb aktuális kérdésről, a Brexitről.

Theresa May (képünkön) kormányfő a nyilvánosság kizárásával tájékoztatta a konzervatív képviselőket az Európai Unióval folytatott kilépési tárgyalások állásáról. A  legszenvedélyesebb vita most éppen a vámunióról zajlik, súlyos belső konfliktust okozva a pártban. Ami pedig a világszerte a parlamenti demokrácia mintaképének tekintett westminsteri nemzetgyűlést illeti, a kormány a múlt héten tizenötödik alkalommal szenvedett vereséget a felsőházban a Brexittel kapcsolatos új törvények elfogadása során. A kormányfő arra kényszerült, hogy sebtében új konzervatív főrendeket nevezzen ki az egyensúly javítására a Lordok Házában. Egy volt konzervatív alsóházi elnökhelyettes, Lord Framlingham szerint a főrendek a legrosszabb fényben tüntetik fel magukat, mert a parlamenti rendszer kihasználásával „saját érdekeiket, céljaikat követik, lehetetlenné téve az Európai Unió elhagyását”. A konzervatív lord szerint a „törvénytervezet tönkretevői felbecsülhetetlen károkat okoznak a Ház hírnevének”.

A Theresa Mayjel folytatott bizalmas megbeszélésről távozva az egyik Brexit-párti konzervatív képviselő a The Sunday Times vasárnapi újságnak elmondta, „el sem tudja képzelni, hogyan tudja a kormány négyszögesíteni a kört, olyan megoldást találva a szigetország és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatok rendezésére, amely a civakodó párt mindkét szárnya számára elfogadható”. Mint emlékezetes, amióta a tavalyi előrehozott választás során elveszett a konzervatív párt többsége, Theresa May kormányfő az északír Demokratikus Unionista Párt tíz képviselőjének támogatásával tud csak törvényeket átvinni az alsóházon. Most azonban attól kell tartani, hogy amikor a felsőházi csapások után a kilépés utáni jogi viszonyokat meghatározó Nagy Visszavonási Törvény visszakerül az alsóházba, ott is sorozatos elutasításokban részesül majd. Tory honatyák már arra készülnek, hogy nem lesz más alternatíva, mint bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormányfő ellen és ezzel újabb parlamenti választás válik szükségessé. Nemcsak a Konzervatív Párt, hanem már a találgatásokról értesült Labour is elkezdett készülődni – legalábbis lélekben – egy esetleges őszi próbatételre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek