Háromharmad szolgálata

Történelmi zászlók előtt tette le 198 képviselő az esküt, s ezzel kedden megalakult az új Országgyűlés, mindeközben a Parlament előtt tüntetők fejezték ki nemtetszésüket a negyedik Orbán-kormány megalakulásával szemben.

Ország-világhj2018. 05. 12. szombat2018. 05. 12.

Kép: Budapest, 2018. május 8. Esküt tesznek a képviselők az Országgyűlés alakuló ülésén 2018. május 8-án. Az első sorban jobbról Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje (j2) és Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j3), valamint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Fotó: Koszticsák Szilárd

ORBÁN Viktor; SZIJJÁRTÓ Péter; SEMJÉN Zsolt; LÁZÁR János
Budapest, 2018. május 8. Esküt tesznek a képviselők az Országgyűlés alakuló ülésén 2018. május 8-án. Az első sorban jobbról Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje (j2) és Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j3), valamint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Túl sok meglepetést nem okozott a keddi nap: az új kormány minisztereinek névsora már egy hete nyilvános, és az sem lepett meg senkit, hogy az államfő Orbán Viktort kérte fel miniszterelnöknek. „A kétharmadot arra fogom használni, hogy a háromharmadot, vagyis Magyarország minden polgárát szolgáljuk és szolgáljam” – jelentette ki Orbán.

A politikusok eskütétele előtt felszólalt Áder János, aki arról beszélt, hogy a demokrácia alapszabálya szerint mindenkinek el kell fogadni az eredményt, a megalakuló kormány legitimációja minden vitán felül áll. Egyúttal javasolja, hogy a parlament próbálja visszaszorítani a kamupártok terjeszkedését, amelyek az idén rendkívül magas arányban képviseltették magukat: 23 párt állított országos listát, közülük 16 nem érte el az egyszázalékos támogatást, 15 pedig még a fél százalékot sem; illetve elfogadhatatlannak minősítette, hogy sokaknak órákon át kellett sorban állnia a szavazóhelyiségeknél.

Áder bírálta az uniót, mondván, néhány vezető mintha elvesztette volna az iránytűt, illetve felhívta a figyelmet a környezetvédelemre is, mondván, az emberi kapzsiság nem emésztheti fel a gyermekeink jövőjét. Beszédét a képviselőknek szánt útravalóval zárta, ahogyan négy évvel ezelőtt is: „A haza minden előtt”.

A 199 képviselő közül Hadházy Ákos LMP-s politikus nem tett esküt, mert szerinte kedd délelőtt köztörvényes bűnözők tették ezt. Amíg nem teszi le az esküt, a parlament munkájában nem vehet részt.

Ezek is érdekelhetnek